Европейският парламент (ЕП) връчи най-голямата награда на ЕС посмъртно на

...
Европейският парламент (ЕП) връчи най-голямата награда на ЕС посмъртно на
Коментари Харесай

Докато получава най-голямата награда на ЕС: Семейството на Махса Амини остава блокирано в Иран

Европейският парламент (ЕП) връчи най-голямата премия на Европейски Съюз посмъртно на 22-годишната иранка Махса и придвижването " Жена, живот, независимост " в Иран. Тя беше арестувана от полицията и пребита до гибел поради погрешно носене на хиджаб през 2022 година

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта беше присъдена още през октомври на Махса Амини и на протестното придвижване за активност в региона на правата на индивида.

Амини умря в болничното заведение, откакто полицейските управляващи я докараха там в кома с изказванието, че е получила инсулт.

Близките ѝ не са били позволени до самолета за Брюксел, а паспортите им са били иззети на летището в Техеран. Това са майката, бащата и брата на Амини.

Председателят на ЕП Роберта Мецола връчи премията на юриста на фамилията Салех Никбахт, а придвижването " Жена, живот, независимост " бе показано от две афганистански правозащитнички.

22-годишната жена беше арестувана и пребита до гибел поради погрешно носене на хиджаб

Адвокатът прочете в пленарната зала обръщение от майката на Амини - Можган Ефтехари:

„ Скръбта на Джина е безконечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо имам вяра, че нейното име, паралелно с това на Жана д'Арк, ще остане знак на свободата. От родното място на безконечната Джина ви предавам моята и на фамилията ми безкрайна признателност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се опасява от провъзгласяването на свободата. “

При връчването на премията Роберта Мецола изрази поддръжка към всички хора в Иран от името на целия Европейски парламент.

„ Тазгодишната премия „ Сахаров " е респект към всички смели и борбени дами, мъже и младежи в Иран, които макар че са подложени на все по-голям напън, не престават да се борят за правата си и да упорстват за смяна. Европейският парламент ви чува и ви поддържа. Вие не сте сами “, сподели Мецола.

Стажант-репортер: Румяна Илиева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР