Европейският парламент е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога

...
Европейският парламент е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога
Коментари Харесай

Евродепутати за срещата с Иван Гешев: Има поводи за притеснение

Европейският парламент е тук, гледа, слуша и ви поддържа. Понякога човек остава с чувството, че Европа отсъства и единствено слуша, само че той е тук. Искам да уверя, че ние ще продължим контакта си с вас. Това разгласи София ин`т Велд от „ Обнови Европа “, която е и ръководител на Мониторинговата група, по време на конференция на евродепутати от комисията по цивилен свободи в България.

" Видяхме, че има доста проблеми, само че видяхме и решителността на българите, да се съблюдават с провокациите. Видяхме решителни хора, подготвени да се оправят с провокациите и проблемите ", добави тя.

" Корупцията и свободата на медиите за нас са извънредно значими проблеми. Те не съществуват единствено в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на неприятно ръководство “, изясни Велд. И добави, че неналичието на следствие на корупцията е неприятен сигнал към българите. 

„ Тук в България, а и в други страни, в които подхващаме наблюдаване, има неизясненост по отношение на медийната благосъстоятелност. Трябва да мислим за европейски правила за прозрачността на медиите. Европейска комисия би трябвало да се погрижи да има равнопоставеност и конкурентноспособност на медиите “, разгласи София ин`т Велд.

По думите й е значимо да има мощна проверяваща публицистика, която да слага на вниманието на обществото проблемите с корупцията. " Независимостта и сигурността на проверяващите публицисти е гаранция за медийната независимост. В тази връзка ще забележим какво бихме могли да създадем за тях “, изясни тя.

„ Има един новооснован фонд за проверяваща публицистика и директно държавно финансиране за медиите. Трябва да се прегледа и ролята на финансирането на рекламодателите и притежателите на медиите, които могат да въздействат на медиите “, уточни ръководителят на Мониторинговата група.

Според нея има мотиви за терзание, по отношение на свободата на медиите в България. " Във връзка със срещата с основния прокурор, не получихме всички отговори на въпросите, на които търсехме отговори. Повечето от въпросите бяха свързани със забавеното правораздаване. Изразихме терзание по отношение на правото на основния прокурор да приключва производства, това е свръхправомощие. Тази обстановка е мощно тревожна “, обясни София ин`т Велд във връзка срещата с основния прокурор Иван Гешев.

„ Коментирахме и тематиката с полицейското принуждение над протестиращите против ръководството и корупцията. Срещнахме се с доста ядосани хора. Реформите са извънредно нужни. Изкореняването на проблемите ще се нуждае от по-продължително време. Има проблеми, които могат да се решат и без смяна в законодателството. На хартия всичко наподобява добре в тази страна, само че би трябвало да видите пропастта сред редовете. В тази връзка Европейска комисия може да поработи по-добре. Това е в полза на българските жители. Въпреки всичко аз съм изпълнена с вяра, че има вяра и експертиза в тази посока “, сподели още София ин`т Велд.

Групата за наблюдаване на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и главните права (DRFMG) към Европейския парламент е на задача в България и Словакия в интервала 21-24.09.2021 година Останалите участващи евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР