Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу Covid-19

...
Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу Covid-19
Коментари Харесай

Европейският лекарствен регулатор одобри хапчето на Pfizer срещу Covid-19

Европейският лекарствен регулатор утвърди през днешния ден потреблението на хапчето против Covid-19 на компанията Pfizer за лекуване на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на заболяването. Това става в миг, когато Европа се пробва да разшири арсенала си за битка с разновидността Омикрон на ковид, съобщи Ройтерс.

Одобрението на Европейската организация по медикаментите (ЕМА на латиница) разрешава на страните членки на Европейския съюз да употребяват хапчето, откакто регулаторът предходната година даде инструкции за незабавната му приложимост.

Италия, Германия и Белгия са измежду дребното страни в Европейски Съюз, които са закупили това лекарство.

" Комитетът за лекарствени артикули за приложимост при хора на ЕМА заключи, че изгодите от лекарството надвишават рисковете при утвърдена приложимост " и " в този момент ще изпрати своите рекомендации до Европейската комисия за бързо решение, използвано във всички страни - членки на Европейски Съюз ", заяви организацията, представена от Франс прес.

Тази процедура на утвърждение от Европейска комисия нормално лишава няколко часа или няколко дни.

" С одобряването на " Паксловид " тази седмица медикаментите против Covid-19 като част от лечебната тактика на Европейски Съюз стават шест ", уточни в официално съобщение еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес.

Съединени американски щати, Канада и Израел са измежду дребното страни, които към този момент са дали зелена светлина на лекуването с хапчето на Pfizer.

Съединени американски щати през декември утвърдиха лекарството на Pfizer " Паксловид " и сходно хапче на " Мерк " - " Молнупиравир ".

Европейският лекарствен регулатор прави оценка и на хапчето на " Мерк ", само че процедурата за утвърждението му е по-дълга, тъй като компанията ревизира данните от изпитванията му през ноември и заяви, че лекарството е много по-слабо дейно, в сравнение с се смяташе.

Тези перорални медикаменти, изключително това на Pfizer, се считат за обещаващи нови способи за лекуване, което може да се организира вкъщи още с появяването на признаци, с цел да се избегне хоспитализация и летален излаз. " Паксловид " е посочил съвсем 90-процентна успеваемост в предотвратяването на хоспитализация и летален излаз при пациенти с нараснал риск от тежко протичане на заболяването, сочат данни на клиничните изпитвания, извършени от компанията.

Германия поръча 1 милион лечебни курса с " Паксловид " в края на декември. Италия ще получи 200 000 курса през февруари с алтернатива за покупка на спомагателни 400 000 курса. Според компанията Pfizer пациентите би трябвало да одобряват по три хапчета два пъти на ден в продължение на пет дни. Активната съставна част - нирматрелвир, потиска протеина на вируса и по този метод му пречи да се развъжда. Възможни странични резултати са загуба на усет, диария, високо кръвно налягане и мускулни болки, показва ДПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР