Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви във вторник, че

...
Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Еврокомисар Джентилони: Кризата в Украйна увеличава икономическата несигурност в Европа

Европейският комисар по стопанската система Паоло Джентилони съобщи във вторник, че " нарушаването на интернационалното право " от Русия при признаването на двете сепаратистки страни в украинския район Донбас " усилва мощно " икономическата неустановеност и съставлява риск за растежа и възобновяване на Европа от пандемията, оповестява Ройтерс.

Според него тази ескалация на руско-украинското напрежение прави към този момент понижената прогноза на Европейската комисия за растежа на еврозоната за 2022 година още по-несигурна.

На 10 февруари Европейската комисия понижи прогнозата си за напредък на 19-те страни, споделящи еврото, до 4,0% тази година от 4,3% предходна прогноза, базирайки се на нова вълна от инфекции с Covid-19, високите цени на силата и продължаващи разстройства в доставките.

Говорейки на икономическа конференция във вторник, Джентилони сподели, че " несигурността остава към нас ", добавяйки:

" Нарушението на интернационалното право посредством признаването на Русия на две сепаратистки територии в Украйна мощно ще усили тази неустановеност ".

Руският президент Владимир Путин призна в понеделник два отделили се района в Източна Украйна, задълбочавайки страховете на Запада от нова война. Ходът на Москва ще провокира наказания на Европейски Съюз против нея и Русия евентуално ще отговори с контрасанкции.

Джентилони съобщи, че Европейският съюз ще разгласява своите насоки за фискалната политика за 2023 година идната седмица.
" Предизвикателството ще бъде да се откри верния баланс сред облекчение на дълга и поддръжка за икономическия напредък, поставяйки растежа в центъра на нашата рамка от правила. Защото е ясно, че растежът е от значително значение за поддържане на устойчивостта на дълга.

" Намаляването на дълга може да бъде надеждно, единствено в случай че то се прави последователно, стабилно и удобно за икономическия напредък ", изясни той, представен от БНР.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР