Европейският икономически растеж се забави рязко през последното тримесечие на

...
Европейският икономически растеж се забави рязко през последното тримесечие на
Коментари Харесай

Заради Covid& Рязко забавяне на растежа на БВП в ЕС и еврозоната в края на 2021 г.

Европейският стопански напредък се забави внезапно през последното тримесечие на 2021 година вследствие на новата мощна вълна на коронавирусната пандемия и въведените поради нея още веднъж рестриктивни ограничения в огромна част от страните на остарелия континент, демонстрират предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен артикул в еврозоната се увеличи през последното тримесечие на 2021 година с едвам 0,3% по отношение на третото тримесечие, когато беше регистриран стабилен напредък от 2,3 на 100. В рамките на целия Европейския съюз растежът на Брутният вътрешен продукт се забави до 0,4% от 2,2% през предходното тримесечие.

Рязкото закъснение на икономическата агресия в края на предходната година се дължеше най-много на изненадваща мощното стесняване на Брутният вътрешен продукт на Германия с 0,7% на тримесечна база, както и на спада на австрийския Брутният вътрешен продукт с 2,2% и на този на Латвия с 0,1 на 100.

В същото време испанската стопанска система набъбна на тримесечна база с цели 2%, френската - с 0,7%, а тази на Италия - с 0,6 на 100.

Въпреки забавянето на европейската стопанска система през последното тримесечие, Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна през интервала октомври - декември по отношение на края на 2020 година с 4,6%, а на целия Европейски Съюз - с 4,8%. Това съставлява усъвършенстване по отношение на растежа на годишна база през третото тримесечие надлежно с 3,9% и с 4,1%, само че след мощен скок надлежно с 14,4% и с 13,8% през второто тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал година по-рано, когато беше и най-сериозната икономическа рецесия вследствие на коронаврусната пандемия.

Германският Брутният вътрешен продукт набъбна през четвъртото тримесечие по отношение на година по-рано с едвам 1,4%, само че италианската стопанска система скочи с 6,4%, френската - с 5,4% и испанската - с 5,2 на 100.

Според предварителната оценка на Евростат стопанските системи на Европейски Съюз и в частност на еврозоната съумяха да набъбнат на сезонно и календарно изгладена база през цялата 2021 година с 5,2%.

Редица икономистите чакат предизвикателно първо тримесечие на 2022 година за остарелия континент заради разпространяването на коронавирусния вид Омикрон, което обаче да бъде последвано от мощно възобновяване, започващо напролет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР