Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е отхвърлила 7 от десетте

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е отхвърлила 7 от десетте
Коментари Харесай

Кьовеши отхвърли 7 от 10 български кандидати за европрокурори

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е отхвърлила 7 от десетте оферти на България за европейски делегиран прокурор,. Това са хората, които на локално равнище би трябвало да работят по делата за злоупотреби с евросредства. Сега по процедура Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет би трябвало да изпрати на Кьовеши идващите имена от класирането.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правораздаването с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, споделя пред EURACTIV България Милан Ярон, началник на кабинета на Кьовеши.  " Това не е добър знак. Когато желаеме спомагателна информация, това не е, тъй като някой незадоволително добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е явен знак, че не сме удовлетворени от препоръчаните кандидатури ", сподели Ярон.

Той изясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е главно от юридически темперамент.

" Не считаме, че българските следователи (трима от препоръчаните са следователи, б.а.) са подобаващи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че съгласно българския закон те са част от правосъдната система, само че не считаме, че такива хора имат нужната подготовка за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи в никакъв случай не пледират пред съда, а тъкмо това е част от задачата на европейските прокурори, не считаме тези кандидатури за подобаващи ", сподели Ярон.

Във втората категория са претенденти, които са работили като съдии.Такъв е един от препоръчаните.  " Това са хора, които са били съдии по цивилен и търговски каузи, без опит в престъпно право. Хайде де! Които в никакъв случай на са водили престъпно следствие. И в никакъв случай не са разследвали престъплeния с фондове на Европейски Съюз и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли? ", възкликна той.

" На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската правосъдна система, измежду претендентите има хора с доста дребен или никакъв опит. Те са били дейни на ниско локално равнище (районно), до момента в който нашето схващане за вида закононарушения, с които ще се борим, е за такива на окръжно равнище. Мога да загатна три имена, госпожа Вероника Бориславова Трифонова, госпожа Божидара Евгениева Ганева – Димова и господин Венцислав Данев Фердинандов ", споделя Ярон. Той изяснява, че тази информация е била изпратена на българските управляващи, които откакто са се срещнали с нея са поискали среща.

" Ние ще организираме тази среща при първа опция. Но моето очакване е, че българските управляващи ще ни убеждават, че претендентите са подобаващи, изключително в случай че регламентът се чете по избран метод. Ние обаче не желаеме да влизаме в полемика по какъв начин да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се споделя ясно, че българската страна би трябвало да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички условия за самостоятелност и честен интегритет ", изясни Ярон.

Запитан дали това значи, че Европейската прокуратура чака седем нови претенденти от българската страна, той отговори: " Абсолютно! "

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с сходни проблеми с претенденти въпреки това, той отговори негативно.

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет със забележителна акуратност отся 10 от 31 претенденти за поста на делегирани прокурори в България. Преди да гласоподават, всеки член на колегията изреди своите любимци. Последен думата взе основният прокурор Иван Гешев. В последна сметка той поддържа 7 от определените – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов (съдия). Кандидатите, които завоюваха, въпреки и неподкрепени публично от основния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Проблемът е обаче, че с изключение на десетимата избраници, на 13 февруари единствено още един претендент от над 30-те участника в процедурата, получи положителен избор. Десетимата претенденти бяха определени с хирургическа акуратност и това остава подозрение, че изборът е бил контрактуван още преди гласуването. 

Преди да гласоподават, всеки член на колегията изреди своите любимци. Последен думата взе основният прокурор Иван Гешев. В последна сметка той поддържа 7 от определените - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които завоюваха, въпреки и неподкрепени публично от основния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. 

България подаде имената на десетимата в Люксембург на 18 февруари. От европейската прокуратура обясниха пред " Сега ", че ден по-късно българските управляващи са ги предизвестили, че ще изпратят и спомагателни документи да претендентите. Вероятно става дума за писмата за поддръжка, които написаха казионните организации - Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

" Сега " изпрати въпроси по тематиката за върнатите претенденти до Министерството на правораздаването и до европейската прокуратура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР