Европейският газов пазар потрепери от резултата от преговорите между Владимир

...
Европейският газов пазар потрепери от резултата от преговорите между Владимир
Коментари Харесай

Цената на газа в ЕС скочи над 1200 долара заради заплахата от санкции срещу Русия

Европейският газов пазар потрепери от резултата от договарянията сред Владимир Путин и Джо Байдън, които приключиха на вятъра по основния украински въпрос. Абонирайте се за Finanz.ru в Telegram Цената на януарските газови фючърси в Европейски Съюз скочи с 6% във вторник и още 7% в сряда, като възобнови своя най-много от средата на октомври - 1204 $ за хиляда кубически метра.

Котировките по договорите за юли 2022 година се повишиха с 30% за два дни - до рекордните 758 $ за хиляда кубически метра заради опасения, че дефицитът на доставки ще продължи идващото лято. Междувременно цената на електрическата енергия на пазара на едро в Германия доближи нов исторически пик от 180 евро за мегаватчас, което демонстрира нарастване от 260% от началото на годината. „ Европейските консуматори в никакъв случай не са имали отмора в мъченията с цените на газа.

Пазарът още веднъж е под хватката на геополитиката, защото напрежението по границите с Украйна основава вероятност за спомагателни наказания против Русия “, споделя Оле Хансен, основен пълководец по артикули в Saxo Bank. След като посрещна зимата с полупразни складове, Европейски Съюз към този момент беше употребявал 12% от рекордно ниските ресурси и до началото на първите декемврийски студове имаше по-малко газ в оборудванията за ПГХ, в сравнение с през предходните години, остана доникъде на януари (66 % цялост, съгласно Ройтерс).

„ Ситуацията с запасите е сериозна “, сподели за Bloomberg Кристиан Синарето, управител газово портфолио в Eni SpA. Перспективата за зимата и цялата 2022 година остава доста тежка, защото танкерите за полутечен природен газ плават към Азия и Русия редуцираха доставките с една четвърт през октомври и ноември. Разговорите сред Путин и Байдън, които се организираха в съпровода на военните мерки на Кремъл, не осветиха мрака на геополитическите опасности: групировката от 100 000 души, съсредоточена на границата, остана на мястото си, а американската администрация заплаши Русия с най-тежките наказания при положение на инвазия в Украйна.

Според източници на Bloomberg тези ограничения ще обиден и газопровода " Северен поток 2 ", който към този момент се употребява с имунитет с помощта на поддръжката на Германия. Вашингтон упорства да включи блокирането на газопровода " Северен поток 2 " в пакета от наказания при положение на военни дейности против Украйна, удостоверяват източници на Financial Times измежду дипломати в Брюксел. Предвижда се и финансово-икономически ограничения, в това число ограничение на конвертирането на рубли в долари, което ще усложни продажбата на съветски енергийни запаси.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят новите наказания против Русия идната седмица, а планът на окончателната декларация на срещата им на върха акцентира " незабавната нужда " от деескалация на обстановката на украинската граница, настояват източници на FT. Но те не виждат доста шансове за сложен пакет: Германия и Франция се опасяваха да не се карат с Кремъл и преди, а опасността от нова енергийна рецесия надали ще добави към тяхната враждебност. Новини от Норвегия, където породиха непредвидени разстройства в най-голямото й находище, Трол, прибавиха гориво към пламъците на пламтящия газов пазар. Според Bloomberg доставките на норвежки газ са намалели с към 13%. „ Продължителността на спиранията остава незнайна и това усилва рисковете от обстановката с цените “, споделя Том Марчек-Мансър, анализатор в ICIS.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР