Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи самолетите

...
Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи самолетите
Коментари Харесай

ЕС НЕ разрешава в самолета да има само 1 пилот

Европейският авиационен регулатор отхвърли устрема на промишлеността да разреши самолетите да бъдат ръководени единствено от един водач най-малко до 2030 година, само че сподели, че обмисля да разреши работа от един човек по време на лимитирана елементи от полетите още през 2027 година, оповестява Труд. Искането от страна на европейските производители на самолети Airbus SE и Dassault Aviation SA беше да се разреши на водачите да ръководят машините независимо по времето отвън политане и кацане.

Предложението на самолетните компании се отнася и за други ограничавания - възбрана на водачи в избрани медицински положения или прекомерно малко часове опит да бъдат сами в пилотската кабина, сподели Андреа Боярди, управител в регулатора, Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA), пред Ройтерс, разкривайки незнайни до момента детайлности.

Авиационната промишленост желае да бъде разрешено независимото хвърчене, с цел да се оправи с провокациите в следствие от дефицита на личен състав, защото облекчаването на регулациите ще разреши на водачите да си почиват по време на пътувания на дълги дистанции, без да има заместници на борда.

Боярди обаче сподели, че по-ранно предложение от промишлеността за напълно еднопилотно хвърчене до 2030 година е “абсолютно нереалистично ”, защото автоматизацията не е напреднала задоволително и независимото хвърчене изисква равнище на сигурност, еквивалентно на това в в този момент осъществените полети.

Самостоятелното хвърчене, даже и единствено в интервалите на полета отвън политане и кацане, се нуждае от утвърждение от Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации, обособени самолетни компании и техните съюзи на водачи. Очаква се организацията на Организация на обединените нации да стартира да изследва въпроса още тази година.

Боярди сподели, че единствено най-модерните самолети, оборудвани за по-високо равнище на сигурност от изискваното от минималните стандарти за узаконяване, като Airbus A350s и евентуално Boeing (BA.N) 787s и 777Xs, могат да се употребяват за независимо хвърчене. Дори частичните соло полети за цивилен самолети обаче надали ще станат факт преди 2027 година, като задачата им ще е да се усъвършенства опцията за отмора на водачите по време на постоянните полети. Така изтощените летци ще могат да поспят на легло вместо да си взимат къси непланирани дрямки в пилотската кабина.

Ако сигурността бъде потвърдена, в последна сметка екипажите на дълги дистанции, които в този момент изискват трима или четирима водачи, могат да бъдат понижени до двама, като и двамата наложително ще са в пилотската кабина за политане и кацане, добави Боярди.

Дори лимитираното независимо хвърчене обаче разделя самолетните компании и поражда публични страхове, като в същото време провокира възходяща отрицателна реакция измежду пилотски групи като Европейската асоциация на пилотската кабина.

“Федералната авиационна администрация и превозът на Канада са изцяло наясно с нашата позиция, че двама водачи в пилотската кабина е най-безопасно ”, сподели президентът на Канадската асоциация на водачите на въздушни линии Тим Пери.

Докато хонконгската Cathay Pacific Airways е говорила с производителите за интервенции с понижен екипаж, основният изпълнителен шеф на Air France Ан Ригайл сподели пред Ройтерс, че еднопилотните полети не са приоритет.

Източник от промишлеността, осведомен с плана на Airbus, сподели, че A350, употребен за полет с един водач в круиз, ще разполага с спомагателни автоматизирани отбрани против такива закани като пожар и щета на мотора и ще поддържа функционалности на автопилот при повече условия. От Airbus оповестиха в публично изказване, че изследват концепцията за индивидуален водач във етапа на круиза, само че не и за полети напълно с един водач.

Боярди сподели, че обсъжданите концепции не вършат разлика сред товарни и пътнически полети. Съпротивата на потребителите обаче може да докара до това летенето с един водач да стартира с товарни полети, споделиха представители на промишлеността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР