Европейския съюз да наложи пределни цени на природния газ и

...
Европейския съюз да наложи пределни цени на природния газ и
Коментари Харесай

Спешна среща на министрите на енергетиката от ЕС заради цените на газа

Европейския съюз да наложи пределни цени на природния газ и да отдели цените на тока от цената на синьото гориво. Това ще бъде главната тематика на незабавната среща на министрите на енергетиката, която чешкото председателство на Европейския съюз привиква на 9 септември.

Сред предложенията, които ще бъдат обсъждани на незабавната среща на министрите на енергетикатаы е налагане на пределни цени на природния газ, употребен за производството на електрическа енергия.

„ Стремително растящите цени на електрическата енергия разкриват рестриктивните мерки на нашия пазар на електрическа енергия. Той е създаден за разнообразни условия. Работим по незабавна намеса и структурна промяна на пазара на електрическа енергия ”, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Министърът на енергетиката на Белгия предизвести, че страните от Евросъюза са изправени пред 5 до 10 ужасни зими, в случай че нищо не бъде направено за понижаване на цената на природния газ. Германският енергиен регулатор пък разгласи, че без газ, в страната нищо няма да работи.

„ Позицията на регулатора остава непроменена - продължаваме да чакаме повече съветски газ. Както знаете, съветският президент разгласи ремонт на 31 август. Ще забележим какви ще бъдат последствията от този ремонт ”, съобщи Клаус Мюлер, ръководител на енергийния регулатор на Германия.

Унгария се надява на спомагателни доставки на газ от „ Газпром ” от идващия месец. Външният министър на страната е изискал спомагателни 700 милиона кубични метра. Будапеща обаче до момента не е обявила детайлности за количествата, които се чака да получи от Москва. 

„ Има предложение за увеличение на доставките на газ, ние ще го уточним с „ Газпром “ през идващите няколко дни и ще подпишем съглашение, съгласно което можем да получим увеличени ежедневни доставки от Русия от септември. Независимо дали ви харесва, или не ”, съобщи Петер Сияртоq министър на външните работи на Унгария.

Русия ще продължи изгарянето на газ през идващите месеци, защото хранилищата й се запълват, счита шефът на Международната организация по енергетика. По думите му, имиджът на Русия като благонадежден енергиен снабдител е опустошен след нашествието в Украйна и намаляването на доставките за Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР