Европейския парламент прие с голямо мнозинство резолюция за Сърбия, в

...
Европейския парламент прие с голямо мнозинство резолюция за Сърбия, в
Коментари Харесай

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

Европейския парламент одобри с огромно болшинство резолюция за Сърбия, в която Белград е свикан незабавно да вкара глобите против Москва, каквито Евросъюзът наложи поради съветската инвазия в Украйна. Според признатия документ това ще бъзе в допълнение едно изискване за по-нататъшен прогрес на Сърбия към участие в Европейски Съюз.

Докладът на докладчика за Сърбия Владимир Билчик беше подсилен от 523 евродепутати, 78 бяха срещу, а 34 се въздържаха. Резолюцията за Сърбия показва поддръжката на Европейския парламент за бъдещото участие на Белград в Европейски Съюз, само че също по този начин се отбелязва, че вероятността за разширение изисква ангажираност с нужните промени и придържане към европейските стандарти и полезности.

Владимир Билчик акцентира, че присъединението към Европейски Съюз е стратегическо решение на Сърбия и че Екологичен потенциал чака политическото управление на страната също да се отнася към него стратегически.

Очаква се също по този начин Сърбия и Косово да подпишат правно обвързващо съглашение за нормализиране на връзките " въз основата на взаимно признание “. За първи път се загатва " взаимното признание " в формален документ на институция на Европейски Съюз като належащо решение в разговора сред Белград и Прищина.

Така пред Сърбия се възправят две тежки задания: да се откаже от флирта с Русия и да признае Косово като самостоятелна страна. И двете опонират на стратегическата ориентировка на Белград сега.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР