Европейския ден на езиците отбелязаха в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”

...
Европейския ден на езиците отбелязаха в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”
Коментари Харесай

Във Видин отбелязаха Европейския ден на езиците

Европейския ден на езиците означиха в Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев” във Видин. Мултимедийна презентация, викторина и езикова сладкарница с лакомства бяха готови за гостите- възпитаници от ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров”. Повече за самодейността описа Таня Николова, от отдел "Чуждоезикова читалня " към видинската библиотека:
"По мотив Деня на Европейските езици, всяка година организираме мероприятия за децата на Видин. Целта на един подобен ден е децата да се срещнат с многообразието на езиците... Децата имат интерес към езиците, най-много към британския език. Най-голямото многообразие в чуждоезиковата читалня е на литературата на британски език. След това са немски, френски, а към този момент започнаха да търсят и на съветски език. "
В езиковата сладкарница децата превеждаха думи на разнообразни езици благодарение на речници:
"Трябва да изброим езиците, които знаем. След това да обърнем думите на британски, френски, испански, немски, италиански... Не съм доста добре с британския... Знам италиански... Езиците са значими, с цел да контактуваме един с различен... Ние знаем британски, италиански... Най-много ми харесва италианският... Важно е да се знаят езиците, с цел да можем да се оправяме с тях, като вървим в чужбина... "
По-запознати с езиците и пробвали разнообразни вкусотии- по този начин си потеглиха от библиотеката учениците от ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров”. Поинтересувахме се и от мнението на по-възрастните видинчани, с цел да разберем какви езици са учили те:
"Хубаво е да се знаят езици. Аз съм учила британски, само че бих могла да кажа, че в този момент го знам като обща просвета. То се не помни, като не се практикува... Учила съм френски, немски и съветски... Можем да приказваме и разбираме съветски... Аз употребявам съветски, тъй като съм работил три години в Коми, там си квалифицирах в допълнение езика... Помагала съм на децата доста. Има изгода... В този ден желая да пожелая на младите да бъдат работливи и ученолюбиви и да демонстрират по-голям интерес към езиците... И да не не помнят българския. "
В този ден, представлявани от 47-те страни членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се предизвикват да учат повече езици както в учебно заведение, по този начин и отвън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото разнообразие е средство за реализиране на по-добро междукултурно съгласие и основен детайл от богатото културно завещание на Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР