Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни

...
Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни
Коментари Харесай

Намаляват на 9 месеца валидността на зелените сертификати за ваксинация

Европейските зелени документи за приключен имунизационен курс ще са годни 270 дни от датата на последната сложена доза, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Мярката влиза в действие от 1 февруари и се постанова поради решение на Европейската комисия от 21 декември 2021 година, с което се уточняват периодите на годност на документите и се вкарват единни правила за страните от Европейски Съюз.

Промяната обгръща издадените документи за приключен имунизационен курс както с еднодозовите, по този начин и с двудозовите ваксини, утвърдени от Европейската организация по медикаментите.

Издадените досега европейски зелени документи ще продължат да работят на територията на Европейски Съюз с новите периоди, без да се постанова преиздаването им. Валидността им ще се следи през основаните за задачата мобилни приложения. За България формалният валидатор е Коронавирус CHECK BG.
 Европейска комисия предлага 9 месеца годност на Covid документите за пътешестване
Европейска комисия предлага 9 месеца годност на Covid документите за пътешестване

А от 10 януари страните да отворят за имунизирани гости

Европейска комисия одобри нови правила и за обозначаването на бустерна доза при имунизация с еднодозовата ваксина на Janssen , съгласно които бустерната доза ще бъде обозначена като " 2/1 " в цифровия документ. Това постанова документите да бъдат преиздадени.

Досега са генерирани близо 22 000 документа за бустерна доза на Janssen. Гражданите, които са имунизирани с еднодозовата ваксина и по-късно са поставили бустерна доза, могат да изтеглят европейския документ по новия пример от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предходния документ.

До момента са генерирани общо над 1.970 млн. документа за приключен имунизационен цикъл с позволените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. документа са за имунизация с двудозова ваксина.
 Прегенерират европейските документи за бустерна доза против COVID-19
Прегенерират европейските документи за бустерна доза против COVID-19

В Европейска комисия нямаше единно мнение за обозначаването на бустерна доза в сертификата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР