Европейските законодатели настояват за по-строги мерки срещу манипулациите на пазарите

...
Европейските законодатели настояват за по-строги мерки срещу манипулациите на пазарите
Коментари Харесай

ЕС готви по-строги мерки срещу злоупотребите на енергийния пазар

Европейските законодатели упорстват за по-строги ограничения против операциите на пазарите на газ и електрическа енергия, като дадат на организация на Европейски Съюз пълномощия да проверява и да постанова санкции, споделиха два източника пред Reuters.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи правилник против манипулирането на пазара на сила на едро (REMIT) през март тази година като част от по-широка промяна на пазарите на електрическа енергия в Европейски Съюз.

Позиция по отношение на REMIT беше направена от основни законодатели предходната седмица и се опълчва непосредствено на позицията, заета от страните от Европейски Съюз през юни.

Пакетът от промени в енергетиката на Комисията пристигна в отговор на рисковите скокове на цените на газа и електрическата енергия през 2022 година след нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като енергийните пазари станаха нефункциониращи - струвайки скъпо на европейските консуматори и довеждайки до банкрут някои компании за комунални услуги, a петролните компании и огромните търговци на първични материали означиха скок на облагите.

Законодателите желаят да дадат на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER), орган на Европейски Съюз, цялостни пълномощия за следствие, с цел да изследва пазарни злоупотреби и да постанова наказания и санкции, в случай че бъдат открити нарушавания, споделиха източниците.

Целта е да се накара ACER да има сходни пълномощия като Европейски орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA), органът на Европейски Съюз, който контролира финансовите принадлежности и може да постанова санкции. Обхватът на ACER ще включва трансгранична търговия с електрическа енергия, полутечен природен газ и газ в границите на Европейски Съюз и с трети страни.

Понастоящем Европейски Съюз няма опция да глобява енергийните компании на тези пазари. Вместо това блокът разчита на националните регулатори, с цел да дефинират законови нарушавания и да постановат надлежно наказания, което те рядко вършат, споделиха източниците.

Обратно, страните от Европейски Съюз биха желали това статукво да остане и да постановат „ по-ниски санкции за всеки обособен случай “ от тези, препоръчани от Комисията.

ACER също е лимитирана в способността си да проверява, без първо да уведоми националните регулатори, което убива основния „ детайл на изненада “. Позицията на Народното събрание желае да промени това, споделиха източниците.

Освен това парламентаристите желаят да създадат наложително фирмите да имат офис в страната от Европейски Съюз, в която компанията прави множеството от своите покупко-продажби, изключително с компании, регистрирани в трети страни. Този ход ще облекчи юрисдикционните затруднения.

Това също ще даде опция на ACER да инспектира офиси и да намира физически доказателства.

Искаме да щурмуваме офиси “, сподели един от източниците.

Гласуването на парламентарната комисия по тази позиция би трябвало да се организира през септември, споделиха източниците. След като позицията премине през комисията, парламент ще я гласоподава, преди да може да се организира разискване сред трите клона на Европейски Съюз за реализиране на финален компромисен закон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР