Европейските регулатори не успяват да съберат достатъчно доказателства по едно

...
Европейските регулатори не успяват да съберат достатъчно доказателства по едно
Коментари Харесай

ЕК не успява да събере достатъчно доказателства срещу Amazon

Европейските регулатори не съумяват да съберат задоволително доказателства по едно от антитръстовите си следствия против Amazon, макар че то е интензивно от към този момент над две години, написа Financial Times. Изданието се базира на свои вътрешни източници. Според Европейската комисия (ЕК) Amazon преднамерено манипулира личните си логаритми, с цел да постанова свои артикули по отношение на тези на свои съперници. Така потребителите купуват по-скъпи артикули с по-ниско качество.

Разследването стартира през 2019 година, когато еврокомисарят Маргрете Вестагер нападна непосредствено Amazon и упрекна компанията, че се възползва от господстващото си състояние в електронната търговия. Amazon не е единственият американски софтуерен колос, против който има следствия от страна на комисията - такива има и против Гугъл и Фейсбук, а проблеми с Брюксел са имали и Microsoft и Apple.
Не тъкмо както си мислите
Според източниците на Financial Times Европейска комисия не схваща по какъв начин тъкмо работят логаритмите на Amazon и проверяващите към момента не схващат операционната им логичност, макар че неколкократно са получавали детайлни отговори на въпроси от страна на компанията. Става дума съответно за логаритмите, които дефинират по какъв начин се подреждат продуктите при търсене - и които, надлежно, дефинират кой артикул е с по-добра видимост.

Същевременно в други аспекти от следствието Amazon отхвърля да даде информация, като цитира за причина търговски секрети. Антитръстовите следствия постоянно се сблъскват с така наречен " черни кутии " в технологиите, при които информацията по какъв начин тъкмо работи даден софтуерен код не е налична.

Някои външни наблюдаващи към този момент означават, че следствието се движи по-бавно, в сравнение с други антитръстови начинания на Брюксел. За съпоставяне, скоро Европейска комисия би трябвало публично да упрекна Apple за доминантно състояние в стрийминга на музика по-малко от две години откакто стартира да проверява случая.

Другото следствие против Amazon е във връзка с събирането на данни при продажби на артикули от търговци от трети страни - данни, които съгласно Европейска комисия компанията употребява, с цел да продава по-добре своите лични оферти. И там обаче има проблеми: Един от огромните проблеми пред случая е, че има финансови доказателства, че ползата на Amazon не би бил да постанова своите артикули над непознатите и да стопира търговците от трети страни, поради че те в действителност построяват по-голямата част от облагата на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР