Европейските производители на парфюми и козметика са изправени пред недостиг

...
Европейските производители на парфюми и козметика са изправени пред недостиг
Коментари Харесай

Европейската козметична индустрия страда от остър недостиг на суровини

Европейските производители на парфюми и козметика са изправени пред дефицит на хартия, стъкло, алкохол и някои основни етерични масла.

Инвазията на Русия в Украйна добави нови разстройства във веригите за доставка на козметичната промишленост, повишавайки цените на фона на мощното търсене, предава Ройтерс.

Подобно на хранително-вкусовата индустрия, световният козметичен бранш на стойност 500 милиарда $ се бори с последствията от войната. Производителите на козметика употребяват алкохол, получен от зърнени храни и органично цвекло, както и масла от слънчогледово семе - всички тези култури заемат огромен дял от износа на Украйна.

В същото време енергийната рецесия, провокирана от войната, увеличи внезапно цените на стъклото и хартията, а локдауните в Китай, наложени поради COVID-19, попречват доставките на материали за опаковки.

Консултантската компания Bain & Company пресмята, че по-високите цени на опаковките, силата и суровините са нараснали индустриалните разноски в козметичната промишленост приблизително с 25%-30%, което е съществено предизвикателство за всеобщите производители на козметика, макар че търсенето на артикули за персонална хигиена остава мощно.

Продажбите на парфюми нарастват устойчиво през последните три години и се повишили с 15% през 2021 година в Съединените щати. Продажбите на козметични артикули с цена от над 175 $ за брой са се удвоили. Дефицитните материали за произвеждане и пакетиране обаче се съществено предизвикателство за бранша.

Европейските производители на козметика са изнесли продукция за 22.6 милиарда евро през 2020 година, по данни на браншовата асоциация Cosmetics Europe.

Възникна конкурентно търсене на опаковъчни материали след пандемията на ковид, която ускори електронната търговия, стимулирайки потреблението на хартия на фона на напъните за понижаване на потреблението на пластмасов.

Производителите на стъкло, от своя страна, се борят да се оправят с търсенето на флакони с ваксини, откакто понижиха производството в ранните стадии на пандемията, изключвайки пещите в Италия за първи път от десетилетия.

Сега цените на газа изострят проблемите и за двете промишлености, принуждавайки фабриките за хартия в Италия краткотрайно да спрат производството, с цел да предоговорят продажните цени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР