Европейските пристанища са затворени за руски кораби. Но това никак

...
Европейските пристанища са затворени за руски кораби. Но това никак
Коментари Харесай

Как Гърция помага на Путин да заобикаля санкциите на ЕС


Европейските пристанища са затворени за съветски кораби. Но това по никакъв начин не тормози Владимир Путин: той си наема гръцки петролни танкери. А Гърция, която има най-големия търговски корабен флот в света, печели солидно.

Предполагаше се, че петият пакет със, признат на 8 април, дефинитивно ще довърши съветската военна стопанска система: на всичките 2873 кораба от съветския търговски флот бе неразрешено да влизат в европейските пристанища. Изключения бяха позволени единствено за транспорта на храни, лекарства или енергоносители.

Санкции без резултат

Няколко седмици след приемането на рестриктивните мерки обаче се вижда, че няма и помен от строгото им съблюдаване: изключително петролните покупко-продажби на съветските енергийни колоси Роснефт и Лукойл не престават да се правят необезпокоявано през европейски пристанища.

„ От Русия не престават да отпътуват по към 4,5 милиона барела недопечен нефт дневно, чиято стойност се пресмята на близо 509 милиона $ “, излиза наяве от известния корабен указател на лондонската компания Lloyd’s. Така количествата изнасян съветски нефт са достигнали равнищата си отпреди началото на войната - и то главно благодарение на Гърция.

„ Докато доста европейски и американски търговци и компании прекъснаха връзките си с Русия, гръцките притежатели на кораби разшириха бизнеса си с тази страна “, написа „ Велт ам Зонтаг “, като се базира на специалисти.
Редакцията предлага
За съветските търговци на нефт пътят по море стана все по-голям, откогато по петролопроводите тече все по-малко гориво. От началото на войната в Украйна товарите на петролните танкери бележат растеж от 230 %. От това печели и Гърция – страната с максимален корабен флот в света. Само през април 190 танкера са отпътували от съветските пристанища Приморск, Новоросийск, Уст-Луга и Санкт Петербург, от които 76 са били под гръцки байрак. Като цяло гърците са утроили своя дял в транспорта на съветски нефт по отношение на миналата 2021 година, сочат данните на лондонската компания.

Солидни парични приходи, които финансират ново оръжие

Гръцките притежатели на кораби не виждат в това нарушаване на европейските наказания против Русия. По-различно гледат на това в Украйна. Киев даже сътвори специфична група – Russian Tanker Tracking Group – с присъединяване на държавни представители, която доста педантично документира придвижването на всеки танкер от и за Русия. А основната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че към този момент се приготвят юридически ограничения против компании и обособени лица, участващи в петролния бизнес на Русия.

Експерти са пресметнали какво количество оръжия би могла да закупи Русия с парите от тези продажби на нефт – дневните приходи в размер на близо 509 милиона $ биха стигнали за покупката на 21 000 танка или 31 милиона автоматизирани оръжия, вид АК-47. Германия заема 14-то място измежду най-големите купувачи на съветски нефт – с 85 506 барела дневно. Парите, които Германия заплаща на Русия по тези покупко-продажби, биха стигнали за 469 танка.

Представеното предходната седмица планува до 6 месеца да бъде спрян вносът на съветски нефт – без значение дали той се доставя посредством тръбопроводи или с кораби. Гърция се разгласи срещу с аргумента, че бизнесът с танкери е доста значим за страната. „ Не печелим нищо, в случай че азиатските корабни компании стартират да обслужват съветския експорт на нефт “, уточни гръцкият дипломат в Брюксел предходната сряда. Той обаче не помни да каже, че Гърция има 716 петролни танкера – повече, в сравнение с Китай, Япония, Корея и Сингапур взети дружно.

Петролното ембарго би засегнало Русия доста по-сериозно

Ако Европейски Съюз фактически се споразумее за петролно ембарго против Русия, за нея ще стане изключително мъчно да продава своята суровина. А специалисти са пресметнали, че изчезналите приходи от продажбите на нефт биха блъснали съветския бюджет от 3 до 4 пъти по-тежко, в сравнение с тези от продажбите на газ.

Затова и Путин реагира мигновено: подписа указ за „ икономическо наказване “ на Запада. Вече ще е неразрешено да се продават съветски първични материали на компании и лица, на които Кремъл е наложил наказания, а договорните отговорности към западни сътрудници ще могат и да се пренебрегват.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР