Европейските правителства са готови да отприщят река от облигации на

...
Европейските правителства са готови да отприщят река от облигации на
Коментари Харесай

Лавината нов дълг в Европа ще тества смелостта на ЕЦБ

Европейските държавни управления са подготвени да отприщят река от облигации на пазарите тази година. Инвеститорите обаче ще чакат доста възстановяване на вероятностите пред инфлацията в района, с цел да усвоят надигащата се вълна от предложение на дълг. Това от своя страна ще добави спомагателен напън върху към този момент плашещите провокации на паричната политика, пред които е изправена Европейската централна банка.

Очаква се 10-те най-големи европейски стопански системи да продадат държавни облигации на стойност към 1.3 трлн. евро тази година. Малко над половината от това предложение ще бъдат нови пари, след връщане на падежиращия дълг. Това е плашещо огромно нарастване в чистото ново предложение от към 340 милиарда евро, съгласно анализатори от NatWest Group Plc, допитани от Bloomberg.

В допълнение към натиска, процесът на количествено стягане на ЕЦБ, който стартира през март, ще добави най-малко още 150 милиарда евро, които да бъдат поети от пазарите на облигации тази година.

Някой, някъде ще би трябвало да сиска да купи всички тези нови скъпи бумаги. За страдание моментът е неприятен, защото централните банки в международен мащаб са се трансформирали в чисти продавачи след усиленото пазаруване вследствие на международната финансова рецесия и в сянката на коронакризата.

На правилото „ колкото по-рано, толкоз по-добре “ Австрия, Словения, Ирландия и Португалия стартираха нови излъчвания тази седмица. Месецът ще бъде претрупан, защото държавните кредитополучатели ще желаят да вземат преднина в натоварените си календари за издаване.

Забавянето на годишната инфлация в Германия до 9.6% през декември от пика през октомври от 10.4% е добре пристигнало, както и непредвиденото усмиряване на потребителските цени във Франция. Инфлацията в еврозоната остава доста надалеч от задачата на ЕЦБ от 2%, само че пътят назад към естествените равнища би трябвало да стартира отнякъде. Примамването на вложителите да се намесят разчита на подобряваща се инфлационна среда. В противоположен случай доходността просто ще би трябвало да продължи да пораства, с цел да притегли задоволително търсене, което рискува да засегне сплотеността на Европейския съюз.
Нов метод към финансирането
Най-големият спомагателен чист кредитополучател ще бъде Германия, която фрапантно промени метода си към финансирането. Тази година ще се стреми да продаде сред 300 и 350 милиарда евро облигации, към половината от които ще бъдат нови пари. Това е близо три пъти по отношение на миналогодишната чиста сума.

Тъй като Германия е пример за европейските пазари на държавни облигации, неочакваният скок в нейното предложение съставлява по-голям проблем за Блока. Тъй като доходността се усилва, с цел да притегли вложители, възходящите разноски по дълга ще бъдат увеличени и в по-малко фискално постоянните народи. Това важи изключително за дълготрайния дълг, което би трябвало да докара до изостряне на кривите на рентабилност.
Проблемното дете
Италия остава проблематичното дете на района. Въпреки огромното количество помощ от Европейски Съюз тя към момента би трябвало да продаде облигации на стойност 350 милиарда евро тази година. Необходимите нови парични средства са 67 милиарда евро. Това е основна смяна от последните години, когато чистото условие в действителност беше негативно, с помощта на огромните покупки на ЕЦБ за количествено облекчение. Устойчивостта на дълга на Италия към този момент е в несигурна позиция, защото доходността на 10-годишните облигации се е нараснала повече от три пъти през последната година до към 4.3% сега.

Всичко това прави решението на ЕЦБ да затегне финансовите условия в действителност самоуверено.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКристин Лагард ЕЦБ нов дълг вдишване на нов дълг държавни заеми ПоследниНай-четениБюджет и финанси 40 Лавината нов дълг в Европа ще тества смелостта на ЕЦБ Бюджет и финанси 68 Goldman Sachs към този момент не чака криза в еврозоната Политика 184 Полският министър председател: Изборът на еврото налива масло в огъня Крипто 176 Криптозаразата се популяризира: Coinbase редуцира близо 1000 души Компании 31523 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Компании 10705 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Компании 7684 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Енергетика 6042 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Всички новини16:32 Инфраструктура 40 Шишков даде обещание „ стремително “ строителство на пътя Видин – БотевградОще от Бюджет и финансиВиж всичкиGoldman Sachs към този момент не чака криза в еврозоната
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР