Европейските политически партии се споразумяха да избягват създаването и разпространението

...
Европейските политически партии се споразумяха да избягват създаването и разпространението
Коментари Харесай

Политическите партии в ЕС обещават да се пазят от фалшификати преди изборите

Европейските политически партии се споразумяха да заобикалят основаването и разпространяването на немаркирани имитации преди изборите в блока през юни като част от хартата на Европейски Съюз за почтени акции, написа „ Politico “.

По-голямата част от политическите партии в Европейски Съюз – като дясноцентристката Европейска национална партия /ЕНП/, лявоцентристката Партия на европейските социалисти /ПЕС/ и дясната Партия на европейските консерватори и реформисти /ЕКР/ – подписаха непринуден кодекс за държание преди европейските избори на 6-9 юни по време на гала в Комисията .

Крайнодясната партия „ Идентичност и народна власт /ИД/ не подписа по време на церемонията, само че Геролф Анеманс, ръководител на бюрото на партията ИД и член на Европейския парламент, съобщи пред „ Politico “, че групировката се е включила към самодейността и я поддържа. Той добави, че генералният секретар на партията е участвал.

Обещанието идва на фона на загрижеността от задгранична интервенция посредством акции за дезинформация и хакерски атаки . В Словакия, Обединеното кралство и Съединените щати започнаха да се популяризират видеоклипове, фотоси и аудиоматериали, генерирани от необятно налични принадлежности за изкуствен интелект , които се показват за обществени фигури, в това число политици, за манипулиране на гласоподавателите . Партиите във Франция и Полша също са употребявали технологията, с цел да нападат други политици. Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова съобщи:

„ Това съглашение ще спомогне за построяването на доверие у гласоподавателите и ще увеличи доверието им в изборния развой . Изборите би трябвало да слагат началото на съревнованието на хрумвания, а не на мръсни манипулативни способи като дълбоките имитации с изкуствен интелект.

Страните се споразумяха да не създават, употребяват или популяризират, каквато и да е форма на лъжливо наличие, употребяващо аудио, изображения или видео и генерирано със или без изкуствен интелект, с цел да трансформира или фалшифицира подправено или лъжливо претенденти длъжностни лица или която и да е заинтригувана страна в изборите . Такова наличие ще бъде позволено, единствено когато е ясно обозначено. Насърчават се техники като водни знаци и механически пръстови отпечатъци , известни като сигнали за генезис.

Платформи като Фейсбук , YouTube и TikTok би трябвало да подсигуряват, че политическите реклами и дълбоките имитации с изкуствен интелект са ясно обозначени според новия закон на Европейски Съюз за модериране на наличието – Закона за цифровите услуги . През февруари фирмите, измежду които Гугъл, притежателят на Фейсбук Meta и основателят на ChatGPT OpenAI, също се договориха да работят дружно за основаването на принадлежности като водни знаци и техники за разкриване, с цел да откриват, етикетират и развенчават дълбоките имитации .

Сред останалите 14 доброволни уговорката в хартата са обещанията да не се употребяват подправени сметки и ботове за усилване на политически послания и да се разкриват политически реклами , в това число посредством авторитетни лица . Европейските политически партии също по този начин дадоха обещание да не разпространяват наличие, подстрекаващо към принуждение , в това число против други претенденти, или да прокарват дискриминационни послания.

Йоурова изиска от европейските политически партии да упорстват пред своите национални членове – като Социалдемократическата партия на Германия на канцлера Олаф Шолц , „ Право и правдивост “ на Ярослав Качински в Полша, „ Ренесанс “ на френския президент Еманюел Макрон – да се причислят към хартата.

Отделно от това във вторник влезе в действие нов европейски закон за политическата реклама, който задължава онлайн платформи като Meta да разрешат на европейските политически партии, групи и институции на Европейски Съюз да купуват реклама в целия блок.

На последните избори в Европейски Съюз Фейсбук се сблъска с ответна реакция, откакто блокира опцията главните институции на блока да популяризират в чужбина поради ограниченията за ограничение на задграничното въздействие. Така да вземем за пример европартиите със седалище в Белгия можеха да се насочват единствено към онлайн гласоподаватели в Белгия .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР