Европейските лидери се срещат в понеделник за шестия пакет от

...
Европейските лидери се срещат в понеделник за шестия пакет от
Коментари Харесай

ЕС се приближава към споразумение за петролното ембарго срещу Русия

Европейските водачи се срещат в понеделник за шестия пакет от наказания, който се чака да включва ембарго на съветския нефт, доставен по море. Според последното предложение на Брюксел нефтопроводът "Дружба ", по който Унгария получава първични материали, е освободен от наказания. Европейски Съюз ще се опита да наложи повече банки от Русия и Беларус да бъдат блокирани от интернационалната система за разплащания SWIFT, в това число Сбербанк.
Няколко дни преди изключителната среща на европейските водачи на 30-31 май, в коридорите на Европейската комисия се приказва за постигането на прелиминарен компромис по отношение на проектите за санкциониране на вноса на съветски нефт, който да бъде допустим за всички. През последния месец унгарският министър председател Виктор Орбан блокира съглашение за възбрана на вноса на съветски недопечен нефт и горива, въпреки да получи най-големия период за справяне със зависимостта на страната, и сподели, че сходно деяние ще нанесе сериозен удар върху стопанската система на страната.

Сега дипломатите обмислят вид, който най-малко краткотрайно да наложи ембарго единствено върху доставките по море. Това ще разреши на Унгария - наред с други страни, в това число Германия, да продължат да купуват съветски недопечен нефт, доставян по тръбопроводи. България, която доставя съветския нефт главно по море, към този момент изрази позиция, че би желала да се възползва от отстъпки, в случай че ще бъдат предлагани за други страни.

Реклама
Bloomberg заяви, че Европейската комисия е изпратила на страните от съюза нов план на петролното ембарго, като съгласно източници на организацията преходният интервал за отричане от съветски нефт се удължава. България ще получи отсрочване до юни или декември 2024 година, а Хърватия - изключение за вноса на газьол. Според документа нефтопроводът " Дружба ", по който Унгария получава първични материали, е освободен от наказания.
Сагата на шестия пакет наказания
" Нека бъдем ясни: няма да е елементарно ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент преди април, когато. " Някои страни членки са мощно подвластни от съветския нефт. Но ние просто би трябвало да работим върху това ", изясни тя. Предложението на Брюксел е поетапно да се прекратят доставките на недопечен нефт от Русия в границите на шест месеца и рафинирани артикули до края на годината. То изисква утвърждение от всички 27 страни от Европейски Съюз, с цел да влезе в действие.

Не след дълго стана ясно, че някои от страните, измежду които Унгария и Словакия, към този момент са съумели да уговорят времеви отстъпки, България обаче не беше измежду тях. " България може чисто софтуерно без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата. От тази позиция, в случай че Европейска комисия планува изключения, ние бихме желали да се възползваме от тези изключения, защото това е в най-хубавия интерес на българските консуматори, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция " стопираме всичко за всички " - е едно. Но в случай че има изключения, ние ще се възползваме от правото си да употребяваме същото изключение ", сподели по-рано този месец.

" Българското държавно управление е решило да направи всичко допустимо да не поддържа тези наказания. Зависим от съветски нефт, който се рафинира в Бургас. Това задържа цените на равнищата, които са през днешния ден. В цяла Европа те са много по-високи ", сподели Радослав Рибарски, народен представител от " Продължаваме промяната ", през май пред " Дневник ". Вариантът за ембарго за доставките по море обаче би засегнал непропорционално някои страни от Европейски Съюз и би означавал разнообразни цени на горивата в Европа.
Европа се опасява от спомагателен растеж на цените на горивата, който ще усили още инфлацията. Източник: Reuters Реклама
В същото време предходната седмица Будапеща продължи да си - 15-18 милиарда евро за " цялостна рационализация на унгарската енергийна инфраструктура ", и прикани Европейска комисия да изготви с проект по какъв начин да се случи това. Унгарското искане е удивило останалите страни и е провокирало подозрения дали въобще ще се реализира. Другите обсъждани разновидности преди срещата на водачите - делене на пакета и мита върху съветския нефт, рискуват обществено самопризнание за неуспех или нараснали цени, които ще се усетят най-много върху крайния консуматор.

На срещата в понеделник Европейски Съюз също по този начин ще се опита да наложи, в това число Сбербанк. Ще бъдат разисквани общи доставки на военни уреди за съюза, както и.
Към енергийната самостоятелност на Европа
Още при започване на съветската инвазия в Украйна Съединени американски щати не разрешиха вноса на нефт и енергийни източници от Русия, а Англия съобщи, че ще последва този ход, само че последователно до края на 2022 година Позицията на Европейски Съюз за налагане на ембарго върху петрола и газа остана неуверена заради мощната взаимозависимост на Европа от съветските енергийни запаси. Още при започване на март Европейски Съюз излезе с проект да понижи с две трети доставките на газ от Русия до края на тази година и изцяло да постави завършек на зависимостта си преди 2030 година Но, има капацитет съществено да навреди на европейската стопанска система.

Европа създава проекти за дейности при изключителни обстановки при положение на цялостно прекъсване на вноса на съветски газ тази година. Това уточни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, представена от Financial Times, предупреждавайки, че за всяка страна има риск доставките й да бъдат спрени от Москва.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Енергетика 3 Компании 1 Енергетика 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Икономика 2 Места 3 Енергетика Реклама
Европейски Съюз бърза да натрупа в газовите си складове допустимо най-вече ресурси и би могъл да размени по-голямата част от съветските доставки тази година, само че би трябвало да направи повече при положение на цялостно прекъсване на вноса. Плановете, които се създават от Брюксел, ще включват ограничения за нормиране на газовите доставки за индустрията и щадене на семействата, настояват източници на изданието.

" Газпром " към този момент спря доставките за Полша, България и Финландия, които отхвърлиха да изпълнят настояването на Кремъл за заплащане на газа в рубли вместо в долари или евро.

" Изправени сме пред обстановка, в която доста страни членки могат да се окажат идващите (чиито доставки ще бъдат спрени). Засега съумяваме да се погрижим за сигурността на снабдяването на тези три страни, най-много благодарение на взаимност от съседите ", уточни Симсон в изявление за английския вестник.

" Подготвяме проекти за незабавни дейности, в случай че тази година има цялостно нарушение ", сподели тя.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Промишлеността употребява 27% от газа, потребяван в Европейски Съюз, като най-големи количества са нужни на производителите на химически артикули, керамика, храни и стъкло. Европейска комисия към този момент даде обещание да отбрани основни снабдителни вериги за хранителни, здравни и защитни артикули.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР