Европейските лидери разкритикуваха оттеглянето на Турция Истанбулската конвенция, целяща да

...
Европейските лидери разкритикуваха оттеглянето на Турция Истанбулската конвенция, целяща да
Коментари Харесай

ЕС: Турция да преосмисли оттеглянето от Истанбулската конвенция

Европейските водачи разкритикуваха отдръпването на Турция Истанбулската спогодба, целяща да отбрани дамите от принуждение, и приканиха президент Реджеп Ердоган да премисли решението си.

Вчера турското държавно управление разгласи, че изтегля присъединяване си от многостранното съглашение, което подписа през 2011 година след образуването му в най-големия град на Турция, Истанбул. Мотивът е, че вътрешни закони ще пазят правата на дамите.

Германия, Франция и водачи от Европейски Съюз реагираха остро на дейностите на Анкара. „ Не можем да не съжаляваме надълбоко и да изразим недоумение във връзка с решението на турското държавно управление “, изясни Върховният представител на блока по въпросите на външните работи Жозеп Борел. По думите му този ход рискува да заплаши отбраната и главните права на дамите и девойките в Турция и „ изпраща рисково обръщение по целия свят “. „ Следователно не можем да не настояваме Турция да анулира своето решение “, добави още Борел.

„ Жените заслужават мощна правна рамка, която да ги пази “, прикани председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, в обществената мрежа Twitter.

Много консерватори в Турция считат, че Истанбулската спогодба подкопава семейството и са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете в документа, смятайки, че тя предизвиква хомосексуализма с правилото за унищожаване на дискриминирането въз основата на полова ориентировка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР