Европейските институции се договориха за забрана на различни видове пластмасови

...
Европейските институции се договориха за забрана на различни видове пластмасови
Коментари Харесай

Намаляване на отпадъците. Как ЕС планира да ограничи употребата на еднократните пластмасови опаковки

Европейските институции се договориха за възбрана на разнообразни типове пластмасови опаковки за еднократна приложимост от 2030 година, което ще докара до отпадането на опаковките на плодове и зеленчуци в супермаркетите, на дребните бутилки козметика в хотелите, както и защитното фолиото за куфари на летищата.

Ще бъдат неразрешени и опаковки за храни и питиета, употребявани в кафенета и заведения за хранене. А минимум 10% от опаковките на алкохолни и безалкохолни питиета би трябвало да бъдат за многократна приложимост.

Предвижда се всички опаковки да подлежат на преработване, като се изключи тези от леко дърво, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан или восък.

Ще отпаднат и доста леките пластмасови торбички, в случай че не се изискват от хигиенични съображения или се дават като първична опаковка за насипна храна.

По искане на европарламента в променената инструкция беше записано, че националните управляващи би трябвало да вкарат тласъци за заведения за хранене, столове, питейни заведения, кафенета и кетъринг услуги да сервират чешмяна вода. Това би трябвало да става гратис или против ниска такса за обслужване, в посуда за многократна приложимост.

Съгласно новите правила до 2029 година страните членки би трябвало да обезпечат разделното събиране на минимум 90% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост и кенове.

По данни на Европейски Съюз през последното десетилетие количеството боклуци от опаковки се е нараснало с близо 25% и се чака да нарасне с още 19% до 2030 година За отпадъците от пластмасови опаковки предстоящото нарастване е 46% до края на десетилетието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР