Европейските институции изразиха загриженост за върховенството на закона и се

...
Европейските институции изразиха загриженост за върховенството на закона и се
Коментари Харесай

ЕНП на дебата за ареста на Борисов: Лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава


Европейските институции показаха угриженост за върховенството на закона и се ангажираха да извърнат внимание на изказаните опасенията в Европейския парламент по време на разискването на противозаконния арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на Европейската национална партия Манфред Вебер напомни, че карцерът на Борисов е осъществен без повдигнато публично обвиняване и без правно съображение.

„ Това се случи по разпореждане на министъра на вътрешните работи и самият той беше поканил медиите да участват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за положението на правовата страна в България. Два съда взеха решение, че задържането е непозволено. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за протичащото се в България. Осъждаме този противозаконен акт “, безапелационен бе ръководителят на ЕНП.

От своя страна еврокомисарят по правораздаването Дидие Рендерс акцентира, че способените органи в страните – членки би трябвало да организират следствия.

Дебатът мина с разгорещени изявления от всички политически групи. Представителите на ЕНП дефинираха ареста като „ абсурден ” и „ незаконен ”.

„ Това не е политическо шоу, би трябвало да се зачитат правата на всеки жител и политики без значение дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си показва да бъде задържан някогашен министър председател, това да не е Русия? Прокуратурата би трябвало да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните набези и да се работи рационално “, акцентира евродепутатът Томаш Здеховски.

Той отхвърли обвиняванията на социалистите, които обявиха, че този спор се организира три седмици преди изборите и преследва други цели. Колегата му от Германия Моника Холмайер сподели, че водач на опозицията не може да бъде задържан в демократична страна.

„ Не може просто служител на реда по искане на вътрешен министър или министър председател да арестуват, не желаеме сходни стандарти и те да важат за всички страни – членки. Прави усещане, че министър председател и вътрешен министър дават повече пълномощия на органите на реда, става полицейска страна ”.

От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че карцерът на Бойко Борисов е станал единствено ден, откакто той е взел безапелационна позиция в поддръжка на Украйна и изпращане на оръжие, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

Андрей Новаков акцентира, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той счита, че става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и инцидентни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в пандиза. „ Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се потвърди, че сме правова страна “, акцентира Новаков.

„ Заповедта за ареста беше персонално решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този неприличен акт. Петков се оказа в скандалната обстановка да бъде очевидец на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и усили трикратно паричните потоци към Русия “, напомни Андрей Ковачев. Той прикани Европейска комисия и всички партии в Екологичен потенциал ясно да осъдят този акт на противозаконен арест. „ Борбата с корупцията не е персонална война с съперника. ГЕРБ ще възвърне отрицателните последствия от политиката на Петков, в това число поддръжка за Украйна “, добави Андрей Ковачев.

Емил Радев пък попита дали е щяло да има мълчания, в случай че по време на Борисов е бил арестуван различен водач.

Думата взе и социалистката Цветелина Пенкова, която видя избирателен акт: „ Оценката е еднопосочна. Злоупотреба на ЕНП и ГЕРБ с Екологичен потенциал, неприемлив опит за внушения и вмешателство в политическите процеси в страна – членка в предизборна акция ”.

Същата позиция предстоящо зае и сътрудника ѝ Иво Христов.

„ 18 дни преди парламентарните избори в България Европейският парламент услужливо провежда спор по проблем, който от дълго време бе затворен от българския съд ”.

„ Години наред Европейската комисия се отчиташе на всеки шест месеца със стандартен и безформен отчет по отношение на проблемите в правораздаването и публичния ред. Мониторингът бе трансфорат в инструмент за политическо въздействие върху вътрешната политика. Проблемите се задълбочаваха. Злоупотребите се множаха “, сподели Иво Христов. По думите му, партийната приложимост на силовите ведомства у нас е остаряла, антидемократична процедура.

„ Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която самичък сътвори, с цел да дочакаме най-накрая Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. А той не е от през вчерашния ден “. Христов съобщи, че е извънредно време Брюксел да огледа кардинално на българските проблеми. „ Г-н Вебер, би трябвало да Ви отчайвам. Въпреки това предизборно шоу, връщане обратно няма да има “, обърна се Христов към водача на ЕНП Манфред Вебер.

Евродепутат Клейр Дейли от левицата също дефинира дебата като „ политическа маневра, имаща за цел да повлияе на изборите ”. Тя намеси името на Васил Божков като човек, който се е облагодетелствал и посъветва ЕНП да не си затварят очите, когато им е комфортно.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от либералите пък съобщи, че не трябвало Борисов да се героизира

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР