Европейските фондови пазари последваха добрия пример отвъд океана и се

...
Европейските фондови пазари последваха добрия пример отвъд океана и се
Коментари Харесай

Европейските пазари тръгнаха плахо нагоре

Европейските фондови пазари последваха положителния образец оттатък океана и се оцветиха в зелено по време на търговията през днешния ден, откакто през вчерашния ден главният показател борсата в Ню Йорк S&P500 доближи исторически най-високото си равнище, изтривайки цялата загуба записана в средата на март при началото на световната пандемия от ковид.

Германският DAX въпреки всичко означи растеж, въпреки и единствено с 0,3%, английският FTSE100 също има растеж от 0,26% малко преди края на търговията, френският CAC40 се увеличи 0,14%, а пан-европейският Eurostoxx600 – с 0,26%.

Разликата с американския показател, който към този момент е на плюс по отношение на резултата си от преди шест месеца обаче е сензитивна. Към момента DAX е със 6,3% под равнището си от преди огромния срив в средата на март.

Британският FTSE100 се показва най-зле в тази „ ранглиста “, като той към момента е с цели 21% под пика си в средата на март.

Френският CAC40 има да догонва още 19% спад, а пан-европейският показател Eurostoxx600 би трябвало да изтрие 15% от загубата си, която го върна на равнището тъкмо от преди 1 година.

Припомняме, че всички съществени показатели изгубиха сред 30% и 40% от цената си в границите на няколко дни откакто Световната здравна организация разгласи, че разпространяването на ковид е световна пандемия, което стана на 12 март.

Сред най-интересните акции през днешния ден по европейските тържища бяха тези на белгийската биотехнологична компания Galapagos. Оценката на компанията се намали 26%, откакто американските регулатори отхвърлиха неин артикул за лечение на артрит.  

Датската компания за корабен превоз Maersk разгласи финансов доклад, по-добър от предстоящото. Оценката на компанията се увеличи с 5%.

Акциите на Британските Авиолинии и EasyJet се покачиха, откакто английският здравен министър съобщи, че държавното управление работи с летището Хийтроу по проект за въвеждане на проби за COVID-19, с който да се понижат дните карантина на пътуващите.

Петролните компании BP, Total, Royal Dutch Shell се намалиха откакто цените на петрола още веднъж потеглиха надолу.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР