Европейските финансови регулатори изразиха загриженост относно начина, по който швейцарските

...
Европейските финансови регулатори изразиха загриженост относно начина, по който швейцарските
Коментари Харесай

ЕЦБ изрази загриженост относно отписването на рисков банков дълг при закупуването на Credit Suisse от UBS



Европейските финансови регулатори показаха угриженост по отношение на метода, по който швейцарските управляващи заличиха най-рисковия дълг на притежателите му в Credit Suisse.

Европейската централна банка, Единният съвет за преструктуриране и Европейският банков орган се пробваха в изказване в понеделник да успокоят притежателите на спомагателни облигации от първи ред (АТ1) в банки от еврозоната, че няма да претърпят същата орис като тези в Credit Suisse, оповестява " Файненшъл таймс ".



Допълнителни облигации от първи ред (АТ1) са клас облигации, издадени от банки. След световната финансова рецесия от 2007-2008 година се смяташе, че банките би трябвало да работят с по-голям дял личен, непрекъснат капитал, за разлика от заетия капитал. Този непрекъснат капитал се назовава капитал от първи ред.

Цените на рисковия банков дълг в Европа се сринаха след поглъщането на Credit Suisse от UBS, което докара до изтриване на облигации AT1 на Credit Suisse за 17 милиарда $.

Европейските финансови регулатори показаха, че не са съгласни с този метод.

" Обикновените финансови принадлежности са първите, които поемат загубите и едвам след цялостното им потребление ще се изисква обезценяване на облигациите АТ1 ", се акцентира в особено изказване от през днешния ден на Европейската централна банка.

По този метод ЕЦБ удостовери, че притежателите на базов личен капитал от първи ред (CET1) на банка от еврозоната, която вероятно се окаже в рецесия, сходна на тази с Credit Suisse Group, ще понесат загуби преди притежателите на облигации AT1.

Въпреки това швейцарските управляващи избраха да отпишат облигациите AT1 на Credit Suisse, оценени на 17 милиарда $, което ги направи безполезни и остави притежателите на облигации AT1 без отплата при поглъщането на  банката от UBS Group. От друга страна, акционерите в Credit Suisse ще получат 3 милиарда швейцарски франка като част от съглашението по банковото усвояване.

В днешното си изказване ЕЦБ акцентира, че " европейският банков бранш е резистентен, със постоянни равнища на капитал и ликвидност " и че " AT1 ще остане значим съставен елемент от финансовата конструкция на европейските банки ".

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР