Европейските държави продължават да черпят синьо гориво от подземните газови

...
Европейските държави продължават да черпят синьо гориво от подземните газови
Коментари Харесай

Топлото време и производството на вятърна енергия благоприятстват ситуацията с газа в Европа

Европейските страни не престават да черпят синьо гориво от подземните газови складове (ПГХ) с минимални темпове, а производството на вятърна сила в района надвишава 30% от общото количество, достигайки едно от най-високите от 2022 година равнища, демонстрират данни на Gas Infrastructure Europe и Европейската асоциация за вятърна сила.

На 8 януари сутринта газовите складове в Европа са запълнени на 83,18%, което е спад с 0,01 процентни пункта по отношение на предходния ден, съгласно уеб страницата Gas Infrastructure Europe. Общото количество газ в хранилищата в района е съвсем 90,5 милиарда куб. м, до момента в който при започване на януари предходната година то е било с към 35 милиарда куб. м по-малко.

Ниският % на евакуиране от газохранилищата е обвързван с връщането на топлото време в Европа и увеличеното произвеждане на вятърна сила.

Блумбърг означи, че в района се чака най-топлият януари през последните години. Данните на Wind Europe демонстрират, че в неделя производството на електрическа енергия от вятърни паркове в Европейския съюз е съставлявало 31,6% от общото произвеждане, което е един от най-високите проценти от 2022 година насам и е два пъти повече от междинното годишно равнище от към 15%.

Цените на природния газ в Европа спаднаха с повече от 30% на годишна база до 760 щатски $ за хиляда кубични метра през миналата комерсиална седмица на фона на топлото време, високата продуктивност на вятърни генератори и ниските равнища на евакуиране от ПГХ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР