Европейските държави една по една отменят противоепидемични меркиЕК припомни, че

...
Европейските държави една по една отменят противоепидемични меркиЕК припомни, че
Коментари Харесай

Зеленият сертификат пада през март у нас

Европейските страни една по една анулират противоепидемични ограничения
Европейска комисия напомни, че нито изисква, нито не разрешава потреблението на документа по национални правила

В Брюксел ще пишат нов отчет

Масовите митинги против зеления документ в цяла Европа и рецензиите на учени за безполезността на документа сложи държавните управления в обстановка да обмислят премахването му. “Труд” потърси отзиви на специалисти, които са безапелационни, че отпадането на зеления документ у нас ще се случи в границите на няколко седмици.

Някои скандинавски страни към този момент набраха храброст за свалянето на ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19. От 1 февруари Дания оглави самодейността, последвана от Норвегия, а през вчерашния ден ги последва и Швеция с публично решение на държавното управление да разгласи края на противоепидемичните ограничения от идната седмица - 9 февруари. Основните рекомендации към популацията остават същите: за предпочитане е хората да си стоят в къщите, в случай че са заболели, а неимунизираните би трябвало да продължат да ползват всички вероятни ограничения, с цел да се предпазят от заразяване.

Във всички случаи се планува анулация на наложителния “зелен сертификат”, а в Дания към този момент е деактивирано държавното мобилно приложение за засвидетелствуване и достъп до публични места.

От сряда, 3 февруари, Франция също стартира да отхлабва ограниченията, макар към момента високите равнища на новозаразени. От през вчерашния ден маските към този момент не са наложителни за разходки по улиците, само че рекомендацията за работа от у дома остава. Отпадат рестриктивните мерки за брой гости на игрища, културни събития и такива навън. Нощните заведения остават затворени до 16 февруари, когато ще могат още веднъж да работят на цялостен потенциал. “Зеленият сертификат” към този момент остава в действие във Франция, като в изявление здравният министър Оливие Веран разгласи, че документът има своя естествена дълготрайност на живота и ще бъде отстранен “преди месец юли”.

В този дух Европейската комисия предложи коронавирус документите да останат в действие при пътешестване в Европейски Съюз до края на юни 2023 година.

Говорител на комисията посочи на конференция, че задачата е Европейски Съюз да бъде квалифициран за допустимо нарастване на броя на инфектираните във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни варианти. Той не можа да посочи дали това предложение регистрира последното развиване на пандемията и наблюденията, че болестта към този момент не предизвиква досегашните вреди, заяви Българска телеграфна агенция.

По неговите думи задачата е пътуването в Европейски Съюз да остане безвредно. Говорителят уточни, че предлагането може да влезе в действие, в случай че бъде утвърдено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

В известие на Европейска комисия се отбелязва, че решенията по какъв начин да се употребяват документите на национално ниво остават в ръцете на локалните управляващи. Комисията добавя, че европейското законодателство нито изисква, нито не разрешава потреблението на документите по национални правила. Европейска комисия предизвиква страните да признават идентична годност на документите за национални цели и при пътешестване в Европейски Съюз.

Припомняме, че през декември предходната година Европейска комисия предложи валидността на документите за имунизираните при пътешестване да бъде 270 дни. Предвижда се Комисията да показа до края на март нов отчет за осъществяването на европейското законодателство за документите.

В България борбата за зеления документ продължава. Съветничката на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова даде да се разбере, че до месец у нас зеленият документ също може да отпадне. Но в случай че няма нова вълна и лечебните заведения не са цялостни. От Има Такъв Народ и “Възраждане” репликираха, че документът не пази никого - нито притежателите му, нито тези, които нямат документа. Сертификатът единствено основава проблеми, а всеобщо инспекциите за притежаването му са проформа.



Данните от международната платформа за следене на разпространяването на коронавирусната зараза Worldmeters (виж графиката, б. р.) безапелационно демонстрират, че от въвеждането на зеления документ у нас на 21 октомври 2021 година случаите в България не понижават, а в противен случай - броя на инфектираните пораства.

Депутати от ГЕРБ и Има Такъв Народ поддържаха Костадинов
„ Възраждане “ внесе тъжба в Конституционния съд
Документът е потвърдено противоконституционен



“Възраждане” събраха нужните 48 подписи и внесоха тъжба за отпадане на зеления документ в постройките на Народното събрание.

Парламентарната група на “Възраждане” внася тъжба в Конституционния съд против зеления документ за националното заседание, заяви ръководителят на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Според него документът би трябвало да бъде отстранен.

“С признатото в Народно събрание ни се даде опция да нападаме зеления документ и считаме, че той би трябвало да бъде отстранен за всички жители. Като изключим една или друга партия, на всички места имаше хора, които споделиха, че, в случай че зависи от тях, биха подписали за сезиране на Конституционен съд. Имаме подписите и сезираме Конституционен съд и ще внесем нашата тъжба. В тази процедура зеленият документ откри опровержение в други страни и даже започнаха да я отстраняват страни, които са я въвели. Той е потвърдено противоконституционен”, съобщи Костадинов. “Надяваме се Конституционен съд да вземе решение и това да бъде в интерес на всички граждани”, сподели още Костадинов.

От “Възраждане” са събрали нужните 48 подписа за сезиране на Конституционния съд като за задачата са получили поддръжка от депутати от Има Такъв Народ и ГЕРБ, означи Костадинов. Сред подписалите жалбата до конституционния съд, в която се оспорва допускът до постройките на Народното събрание единствено със зелен документ са проф. Асен Балтов и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Росица Кирова, Красен Кралев, Младен Маринов, както и депутатите от Има Такъв Народ Тошко Йорданов, Пламен Абровски, доцент Андрей Чорбанов и други. “Съветничката на Кирил Петков проф. Радка Аргирова съобщи, че през март зеленият документ може да падне и в действителност тя е индивидът, който дефинира мнението на Петков по тези въпроси”, сподели още водачът на Възраждане. По думите му, страната има доста по-сериозни проблеми “от това, с което се занимаваме”, сподели Костадинов.

“Ние не сме срещу зеления документ, ние сме срещу побългарения вид за зелен документ. По този метод, когато падне зеленият документ, търговията и търсенето на подправени зелени документи ще спре. Т. е. ние ще свършим работата на Министерство на вътрешните работи.

Правителството на Кирил Петков се е провалило в условието за Covid документа и води диалози на “тъмно” за анулацията му”, съобщи проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ преди ден във връзка на събирането на подписите от “Възраждане” и поддръжката от някогашните ръководещи за внасянето на жалбата.
Проф. Радостина Александрова, вирусолог Българска академия на науките: Сертификатът раздели хората


Дали зеленият документ ще остане или не е второстепенен въпрос. По-важното е хората да осъзнаят, че би трябвало да се пазят, тъй като вирусът ще остане. Да, може да няма такива драми на които сме очевидци, само че това не значи, че вирусът ще си отиде.

Зеленият документ самичък по себе си не може да ни пази. Видяхме, че могат да се издават подправени документи, видяхме и че хората, които са боледували и имунизирани също могат да се инфектират.

Очевидно е, че зеленият документ нито е панацея, нито може да е някакво генерално решение. Видяхме, че той внесе доста напрежение, че раздели хората.

Важно е да осъзнаем, че вирус има, че той се трансформира. Да, при едни хора болестта може да протече изцяло безобидно, а при други - доста тежко и може да докара до гибелта им. Решението е в това, да демонстрираме здрав разсъдък. Нищо не може да ни защищити, с изключение на нашият здрав разсъдък.
Проф. Андрей Чорбанов, имунолог, народен представител от Има Такъв Народ: Сертификатът е неправилен


Зеленият документ потвърди тотална липса на успеваемост. Западна Европа към този момент вижда всичко това и го признава. Време е и нашите здравни управляващи да го създадат.

Зеленият документ не пази популацията, той допуска носителят на подобен документ по никакъв метод да не популяризира вируса. Но носителят му може да го популяризира, което прави документа неправилен. Шест страни към този момент го анулираха, най-малко десетина са подготвени в близката седмица-две да го създадат. В нито една от тях доводът не е, че популацията е свръхваксинирано. Доводът е, че този вид на вируса не може да бъде спрян по този метод.
Доц. Антон Тонев, ръководител на здравната комисия в Народно събрание: Парламентът се трансформира в естрада за предизборна битка


Когато казусът отшуми, ще махнем документа. Да има или да няма зелен документ е функционалност на резултатите, които реализираме и на животите, които губим всеки ден. Когато бройките покажат, че казусът отшумява, първото, което ще създадем е да премахнем зеления документ. Всяка вълна е друга. При всички наложени ограничения ние губим човешки животи всеки ден. Личното ми мнение е, че би трябвало да има ограничения, към които обществото би трябвало да се стреми, тъй като това ще бъде тласък то да се имунизира.
Проф. Николай Витанов, математик: Сертификатът е заченат в грях, само че прави работа


Зеленият документ е заченат в грях, не е добре изработен, обаче към този момент прави работа. Върши работа, тъй като по някакъв метод лимитира контактите сред хората и по този метод понижава разпространяването на болестта. Смятам, че зеленият документ не трябва да бъде отменян най-малко до момента в който броят на случаите не стартира да пада задоволително доста. Заразата към този момент потегля да пада. Следващото нещо, което чакаме е лечебните заведения да не се препълват. Има да чакаме още най-малко две седмици. Така че, съгласно мен, документът не трябва да се анулира най-малко до края на месеца. Защото в случай че избързаме случаите отново могат да тръгнат нагоре и отново да си завъдим второстепенен пик, както при предходната вълна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР