Европейски учени казват, че 2023 г. е на път да

...
Европейски учени казват, че 2023 г. е на път да
Коментари Харесай

Изгарящият октомври поставя 2023 г. на път да бъде най-горещата година от 125 000 години

Европейски учени споделят, че 2023 година е на път да бъде най-горещата година в историята, откакто температурите скочиха на цялата планета през октомври.

Copernicus Climate Change Service (C3S), климатичният екран на Европейски Съюз, съобщи в сряда, че октомври е бил с 0,4 градуса по Целзий (0,7 градуса по Фаренхайт) по-горещ от предходния връх за месеца, подложен през 2019 година

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла. В отчета се споделя, че Антарктида е била очевидец на най-интензивната гореща вълна в света през 2022 година Юли 2023 година е най-горещият месец в историята, защото горещи талази изгарят Земята Горещата вълна и сушата напущат Тунис фермери, борещи се за оцеляване завършек на списъка

„ Когато комбинираме нашите данни с IPCC [Междуправителствен панел по изменение на климата], тогава можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 000 години “, сподели заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис. Наборът от данни на Коперник датира от 1940 година

Тъй като изменението на климата, провокирано от излъчванията на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, нагрява планетата, предходните върхове за рискови горещини бяха счупени с шеметна периодичност.

Нито едно кътче на планетата не е пощадено: Проучване, оповестено през септември, което също надмина предходни върхове, откри, че 2022 година донесе най-интензивната гореща вълна в историята на Антарктида, най-студеният район в света.

През август и септември по време на зимата и пролетта в южното полукълбо страни от Южна Америка като Бразилия, Аржентина, Боливия и Парагвай се бореха да се оправят с температури на шупване над 40C (104F), в гореща вълна, която съгласно учените е достигнала 100 пъти по-вероятно от изменението на климата.

„ Сумата, с която бием върхове, е шокираща “, сподели Бърджис.

Екстремните горещини могат да имат смъртоносни въздействия, отнемайки силата на тялото и причинявайки дехидратация в кратковременен проект и увеличавайки риска от здравословни проблеми като сърдечно-съдови и респираторни болести.

Хората от по-бедните пластове на обществото, изключително тези, които се занимават с физически труд или работят на открито, са изключително изложени на риск.

„ Жегата убива, изключително напролет, преди хората да са се аклиматизирали към нея. Температурите над 40C [104F] при започване на пролетта са необикновено рискови “, сподели Джули Ариги, шеф на климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец с нестопанска цел, по време на горещата вълна в Южна Америка.

Условията, основани от изменението на климата, също способстваха за рекорден сезон на горски пожари в Канада през 2023 година, който разсели хиляди хора и изгори повече от 18,4 милиона хектара (45 467 390 акра) земя.


Тази година факторите, провокирани от изменението на климата, се съчетаха с тези, провокирани от климатичния модел Ел Ниньо, по време на който по-топлите повърхностни води в източната част на Тихия океан водят до рисково време по света. Текущата най-гореща година в историята е 2016 година – още една година на Ел Ниньо.

Продължаващата метеорологична картина на Ел Ниньо се чака да продължи най-малко до април, заяви Световната метеорологична организация в сряда.

„ Това е явен знак, че прекосяваме към климатичен режим, който ще има по-голямо влияние върху повече хора “, сподели Питър Шлосер, вицепрезидент и заместник-ректор на Global Futures Laboratory в Държавния университет на Аризона. Той не е обвързван с Коперник.

„ По-добре да вземем това предизвестие, което в действителност трябваше да вземем преди 50 или повече години, и да създадем верните изводи. “

Констатациите на европейските учени бяха оповестени три седмици преди държавните управления да се срещнат в Дубай за договарянията на Организация на обединените нации за климата, известни като COP28, където близо 200 страни ще договарят какви дейности да подхващат против изменението на климата.

Ключов въпрос на COP28 ще бъде дали държавните управления се съгласяват за първи път да прекратят изгарянето на изкопаеми горива, отделящи въглероден диоксид.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР