Европейски и северноамерикански правоприлагащи органи в сферата на киберсигурността обединиха

...
Европейски и северноамерикански правоприлагащи органи в сферата на киберсигурността обединиха
Коментари Харесай

ФБР се справи с най-голямата мрежа в света за заразяване със зловреден софтуер

Европейски и северноамерикански правоприлагащи органи в областта на киберсигурността сплотиха сили, с цел да разрушат евентуално най-голямата мрежа в света за заразяване със злотворен програмен продукт.

По всичко наподобява, че транснационалната интервенция нанася сериозен удар против незаконни групи, които са употребявали тази мрежа от години, с цел да конфигурират рансъмуер за изнудване и кражба на данни и пари.

" При тази огромна интервенция в последните три дни прокурори от Министерството на правораздаването, сътрудници на ФБР и наши интернационалните сътрудници поеха контрола над Qakbot и го обезвредиха ", уточни Мартин Естрада, прокурор от Централен окръг Калифорния.

" Използвахме открития надзор върху Qakbot, с цел да създадем две значими неща. Първо, унищожаване на зловредния програмен продукт от инфектирани компютри или известяван на жертвите, че са били цели на Qakbot, както и информиране за интервенцията посредством доставчиците на услуги. Второ, работихме с наши интернационалните сътрудници във Франция, Обединеното кралство, Германия, Нидерландия, Румъния, Латвия, с цел да конфискуваме сървъри – общо 52 в Съединените щати и в чужбина. Чрез изземването им предотвратяваме опцията за съживяване на Qakbot, с цел да аргументи спомагателни вреди ", изяснява Естрада.

ФБР е съумяло да получи достъп до инфраструктурата на Qakbot и да разпознава над 700 000 компютри по целия свят, в това число над 200 000 в Съединените щати, които са били инфектирани с малуера.

За да прекъсне връзката, Бюрото е пренасочило трафика на ботнета към и през сървъри, следени от правопраприлагащата организация, което от своя страна е инструктирало инфектираните компютри в Съединените щати и по света да изтеглят файл, който да деинсталира Qakbot.

Програмата за деинсталиране е предопределена да освободи компютъра жертва от ботнета Qakbot, предотвратявайки по-нататъшно инсталиране на злотворен програмен продукт.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР