Европейската централна банка заяви в петък, че ще премахне ограниченията

...
Европейската централна банка заяви в петък, че ще премахне ограниченията
Коментари Харесай

ЕЦБ вдига забраната за изплащане на банкови дивиденти след септември



Европейската централна банка съобщи в петък, че ще отстрани рестриктивните мерки върху изплащането на банкови дивиденти и назад изкупуване на акции след септември 2021 година, оттегляйки по този метод спешната мярка, която принуди заемодателите да поддържат капитала си по време на пандемията.

" Последните макроикономически прогнози удостоверяват икономическия скок и сочат към понижена неустановеност, което усъвършенства надеждността на финансовите траектории на банките ", се показва в изказването на ЕЦБ.

" В резултат на това е оправдано да се възвърне предходната надзорна процедура на разискване на финансови траектории и проекти за назад изкупуване на дивиденти или акции с всяка банка “, добави ЕЦБ.

Централната банка обаче предизвести кредитните институции, че въпреки всичко би трябвало " да останат внимателни, когато вземат решение за дивидентите и противоположното изкупуване на акции, като деликатно обмислят устойчивостта на техните бизнес модели ".

През март 2020 година ЕЦБ изиска от комерсиалните банки да се въздържат от погашение на дивиденти най-малко до 1 октомври 2020 година, както и от осъществяване на назад изкупуване на акции на фона на коронавирусната пандемия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР