Европейската централна банка вероятно ще прекрати своята стимулираща програма за

...
Европейската централна банка вероятно ще прекрати своята стимулираща програма за
Коментари Харесай

Кристин Лагард бетонира очакванията за предстоящо скорошно вдигане на лихвите от ЕЦБ



Европейската централна банка евентуално ще приключи своята стимулираща стратегия за изкупуване на облигации при започване на третото тримесечие на тази година, последвано от повишение на лихвите, което може да бъде реалност единствено " няколко седмици " по-късно, съобщи в сряда шефът на ЕЦБ Кристин Лагард.

По този метод Лагард бетонира пазарните упования, че ЕЦБ ще увеличи през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната.

Повечето други водещи централни банки към този момент покачиха лихвите, само че ЕЦБ, която се бореше с прекомерно ниската инфлация в продължение на десетилетие, към момента налива средства във финансовата система на еврозоната посредством закупуване на облигации.
" Моето очакване е покупките на активи да приключат при започване на третото тримесечие “, сподели Лагард на конференция в словенската столица Любляна във връзка 30-тата годишнина на Централната банка на Словения.

" Първото повишение на лихвите, несъмнено от бъдещите насоки на ЕЦБ по отношение на лихвените проценти, ще се случи известно време след края на чистите покупки на активи, като това може да значи интервал от единствено няколко седмици ", уточни още тя.

По този метод Лагард се причисли към възходящия брой членове на ЕЦБ, които приканват за първо нарастване на евролихвите през юли, откакто инфлацията в еврозоната доближи 7,5% през април.

Шефът на ЕЦБ призна, че рецесията, зародила на фона на пандемията от Covid-19 и военната инвазия на Русия в Украйна, е донесла доста по-голям потрес за еврозоната, в сравнение с за другите огромни стопански системи, като е " разкрила главните недостатъци в институционалната архитектура на съюза ".

Лагард също по този начин акцентира, че " задължението и гъвкавостта " на ЕЦБ разрешават на Европа " да реагира дейно ". Тя продължи да разказва тези два фактора като ключове в битката с възходящата инфлация в еврозоната и изрази увереността си, че инфлацията може да бъде " ориентирана в средносрочен проект към целевото равнище от 2% ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР