Европейската централна банка ще започне да експериментира с цифрова версия

...
Европейската централна банка ще започне да експериментира с цифрова версия
Коментари Харесай

ЕЦБ прави голяма крачка към въвеждането на дигитално евро

Европейската централна банка ще стартира да опитва с цифрова версия на еврото, като в същото време ще организира социална консултация по главните стъпки за въвеждането на технологията.

"Нашата роля е да осигурим доверие в парите.Това значи да се уверим, че еврото е уместно за цифровата епоха. Трябва да сме подготвени да издадем цифрово евро, в случай че възникне нужда “, разгласи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Общественото разискване ще стартира на 12 октомври, а тестването на технологията опитът ще се организира редом.

ЕЦБ съобщи, че ще реши към средата на 2021 година дали да започва дигитален европроект.

, Европейската централна банка е внесла документи за регистрация на наименованието "цифрово евро " като комерсиална марка паралелно с подготвяната за публично издание оценка за преимуществата и минусите на цифровата версия на валутата. Молбата е импортирана на 22 септември от юридическите представители на институцията, сочи информация с уеб страницата на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност.

Централните банки по света опитват с цифрови версии на националните си валути с концепцията за безвредно и безпроблемно адаптиране към цифровизирани стопански системи. Членовете на управителния съвет на ЕЦБ наскоро подчертаха нуждата да са в челните редици на световните промени в разплащанията, дължащи се както на еволюиращите технологии, по този начин и на усилването на протекционизма в световен проект.

ЕЦБ споделя, че киберинцидентите, естествените бедствия и пандемиите акцентират необходимистта от наложително възстановяване на устойчивостта на цялостната платежна система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР