Европейската централна банка прогнозира 2-2.5% основна лихва догодина по това

...
Европейската централна банка прогнозира 2-2.5% основна лихва догодина по това
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян, банкер: Ако искаме да се справим с инфлацията, трябва рязко да ограничим разходите

Европейската централна банка предвижда 2-2.5% съществена рента следващата година по това време. Сега лихвата е 0.75%. Ако казусът стане систематичен, и в случай че се види, че обслужването на ипотечните заеми става непостижимо за преобладаващата част от хората, които са ги взели, тогава ще се намерения за удължение срока  на ипотеката. Или някакъв тип реструктуриране, или нещо друго, което би направило обслужването на заемите търпимо. Разбира се, всичко това не води до стопански напредък. Това са резултатите, които биха могли да настъпят от това по какъв начин ще върви битката с инфлацията. Когато едно нещо стартира да коства повече, в сравнение с би трябвало, ограничението на потреблението му е също антиинфлационен резултат. Ако желаеме да се справим  с инфлацията, би трябвало да ограничим внезапно всички не нужни разноски. Ако можем да пестим от сила, и неща, които внезапно са поскъпнали, ние пращаме сигнал на продавачите, че увеличението на цените не може да бъде безпределно. Това сподели в ефира на предаването „ Твоят ден “ по Нова нюз банкерът Левон Хампарцумян.

„ Много е евентуално, тъй като битката с инфлацията включва и покачване на лихвите, да се стигне до криза. Някои неща ще би трябвало да се свият.Енергийният проблем си остава. „ Газпром “ в действителност е едно оръжие. Това не е естествена комерсиална компания “, сподели той.

„ Аз не мисля, че ще забележим внезапни скокове в лихвите, само че трендовете са към повишение. Това е предстоящ развой. Дали това ще докара до криза и икономическо закъснение, следва да забележим. При всички случаи ще има избрани усложнения. Ще стане по-трудно за някои да си изплащат заемите ”, разяснява банкерът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР