Европейската централна банка повиши ключовите си лихвени проценти с безпрецедентните

...
Европейската централна банка повиши ключовите си лихвени проценти с безпрецедентните
Коментари Харесай

ЕЦБ събра смелост да качи лихвите с 0.75%

Европейската централна банка увеличи основните си лихвени проценти с невижданите 75 базови пункта на постоянното заседание на управителния си съвет на 8 септември и даде обещание още нараствания, извеждайки като приоритет битката с инфлацията пред стопанската система на еврозоната, която се чака да навлезе в криза. Индексът на цените нараства с невиждана от половин век скорост и приближава двуцифрени стойности, а паричните стратези се притесняват, че те ще останат трайно " вкопани " в стопанската система и ще подядат спестяванията на семействата и ще провокират сложна за изкривяване серпантина на трудовите хонорари.

След юлския лихвен растеж, при който депозитните лихви се отлепиха от минус 0.5% и бяха занулени, те към този момент са 0.75%, а базовата рефинансираща рента е 1.25% - най-високите нива от 2011-а насам, като през октомври и декември се чакат още лихвени подвизи.

В формалното изказване след края на съвещанието на управителния съвет се показва, че " ценовият напън продължава да се ускорява и уголемява в стопанската система и инфлацията може да се увеличи в кратковременен проект ". И по-високият лихвен растеж от 8 септември би трябвало да подсигурява своевременното връщане на инфлацията към целевите 2% годишно в средносрочен проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР