Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните си лихви на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните си лихви на
Коментари Харесай

Европейската централна банка запази основните си лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж остави главните си лихви на към този момент достигнатите нива. Това заяви на формалната си страница ЕЦБ след края на днешното съвещание по установяване на паричната политика на банката. Това е втори следващ път, в който рекордно високите ставки остават без смяна, а този ход беше предстоящ от болшинството анализатори.

Лихвата на ЕЦБ по главните интервенции по рефинансиране - лихвеният %, по който комерсиалните банки могат да заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица - се резервира на равнище от 4,5 на 100. Лихвеният % по депозитното облекчение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4,00 на 100, а ставката по пределното кредитно облекчение (която банките заплащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с даване на обезпечение) - 4,75 на 100.

На предходното си съвещание, провело се в края на октомври, ЕЦБ предприе лихвена пауза след 10 следващи нараствания на ставките за интервал от 16 месеца.

Днешното второ опазване на лихвените равнища идва след изненадващото намаляване на инфлацията в еврозоната през ноември до 2,4 на 100 на годишна основа, което се приближава до задачата от 2 на 100, заложена от ЕЦБ. Това ускори упованията, че банката нито ще увеличи, нито ще понижи лихвените проценти на последното си съвещание за 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР