Европейската титла на националния отбор по шахмат за жени е

...
Европейската титла на националния отбор по шахмат за жени е
Коментари Харесай

Ето кои са са нашите златните шахматни момичета!

Европейската купа на националния тим по шахмат за дами е историческа освен тъй като е първа, само че и тъй като е реалност в миг, в който България в действителност няма национална федерация по шах и страната не поддържа състезателите. 

Пет български девойки - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева  - реализираха извънреден триумф в невъзможни условия. Непобедени - с 2 равенства и 7 триумфа.

Мистерията на българската жена, или златни шахматни девойки! 

" Това е исторически феномен. Да имаш национална федерация по шах разпарчетосана и неподкрепена от страната. Да търсиш самичък пари за интернационалните участия. И внезапно някаква невидима мощ да сплоти толкоз умни, красиви и разнообразни български момичета… " - това е една от реакциите във Фейсбук на новината, която обобщава най-добре обстановката.

Защото България получи покана за присъединяване с помощта на новата Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която има самопризнание от Европейския шахматен съюз (ECU) и Международната федерация по шахмат (FIDE). Лицензирана в България от Министерството на младежта и спорта обаче е Българска федерация по шахмат 2022. И още - през последните 10 години това е единствената поява на България на европейско отборно състезание по шахмат, а поради " двете " федерациите по шахмат през последните 7 години участието на страната беше замразено...

Ето кои са тези девойки:

Гергана Пейчева, която направи решаващия ход

За триумфа на българските девойки е голям приносът на Гергана Пейчева, която направи решаващи ходове в Будва. Това е момичето, което завоюва последната партия!

Тя спечели на трета дъска с белите фигури след 6 часа и  83 хода. И то след миг, в който се оказа в неизгодна позиция и напълно покрай загуба.

Накрая обаче - матира противничката си! 

" Всички се борихме - Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах шанс ", сподели пред българските медии Гергана след финала. Най-важното за нея, което би трябвало за знаете за нея се събира в едно изречение: " За мен не е приоритет фокусът да бъде ориентиран върху мен. Както и преди началото на шампионата споделих - се съсредоточвам върху играта и се старая да дам всичко от себе си и да оказа помощ на тима с каквото мога ". 

Гергана е студентка втори курс в компетентност „ Бизнес мениджмънт “ в UT Dallas.  



Вижте кое е момичето, което игра макар събитията... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР