Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е открила сериозни

...
Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е открила сериозни
Коментари Харесай

ОЛАФ иска от МВР да върне 6 млн. евро за джипове


Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ е разкрила съществени нарушавания при търг за коли за потребностите на Министерство на вътрешните работи и упорства България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Службата твърди, че е допустимо чиновници на министерството да са направили и незаконна корист с власт, а рекомендацията е българската прокуратура да организира следствие.

Вътрешното министерство е употребило парите за покупка на високопроходими коли от складови наличия, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е почнала през юли 2018 година след сигнал за машинация и заграбване на средства от европейския фонд за вътрешна сигурност, ръководен от Министерство на вътрешните работи.

Разследването на ОЛАФ е завършило през декември предходната година. Европейската работа предлага парите да бъдат върнати и да стартира следствие против чиновници на министерството. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха коментар по тематиката.

Става дума за доставката на 350 високопроходими транспортни средства за потребностите на Министерство на вътрешните работи. От ОЛАФ са разпитани всички съществени участници в подготовката и осъществяването на търга. Всички заинтригувани страни в следствието са сътрудничили напълно на европейските чиновници.

Европейската работа е открила, че Министерство на вътрешните работи е позволило нарушаване поради едностранна смяна на тръжните условия и вместо високопроходими коли е избрало да обезпечи коли от различен клас (SUV). Разследването е завършено с рекомендация към Европейската комисия да възвърне 5 948 569 евро.

На българската прокуратура е предложено да обмисли разкриване на наказателно следствие за корист с власт в интерес на трета страна.

Поръчката за колите е оповестена на 2 март 2017 година, т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е определен от служебното държавно управление – на 20 април 2017 година Краят на мандата на кабинета " Герджиков " е 4 май 2017 година Договорът с определения от служебния кабинет реализатор обаче е подписан по времето на третото държавно управление на ГЕРБ, поради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година.

Обществената поръчка е оповестена на 2 март 2017 година и е извършена по ускорена процедура, поради миграционния напън по българските граници, е посочено в обявлението на публичната поръчка.

Оферти подават 11 претенденти. До отваряне на ценовите оферти са позволени четирима, а другите 7 са отстранени по разнообразни аргументи.

За реализатор на поръчката е определена компанията " Българска автомобилна промишленост " ЕАД на предприемача Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лева с Данък добавена стойност за 290 джипа. Високопроходимите коли са марка " Грейт Уол ", като цената на един джип е 44 158 лева с Данък добавена стойност и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР