Европейската седмица на парите 2018, която се проведе миналата седмица

...
Европейската седмица на парите 2018, която се проведе миналата седмица
Коментари Харесай

Как банките в България отбелязаха Европейската седмица на парите 2018-а?

Европейската седмица на парите 2018, която се организира предходната седмица протече извънредно сполучливо, осведомиха от Асоциацията на банките в България. В самодейността се включиха 10 от членовете на банковата асоциация.

По време на Европейската седмица на парите 2018 действия и начинания, отдадени на повишението на финансовата просветеност на учениците организираха банкерите от Банка ДСК, Банка Пиреос България, Обединена българска банка, Пощенска банка, Първа капиталова банка, Райфайзенбанк България, Ситибанк Европа-клон България, ТИ БИ АЙ Банк, УниКредит Булбанк и Централна кооперативна банка.

Ето по какъв начин протече седмицата на парите през тази година:

Банка ДСК

се включи за поредна година в Европейската седмица на парите. Представители от мениджмънта на Банка ДСК изнесоха открит урок по финансова просветеност на възпитаници от 9-ти клас в Софийската професионална гимназия по туризъм. Събитието се състоя на 13 март 2018 година.

Директорът на дирекция “Комуникации и координация” в Банка ДСК доктор Камелия Величкова поздрави учениците и направи въвеждащо показване на самодейността, наблягайки на нейната значимост и изгоди за подрастващите, а също по този начин и ги преведе в резюме през историята на банката и нейното развиване от основаването й до действието й в актуалната цифрова сфера.

Иван Георгиев, шеф на дирекция “Организационно развиване и обучение” в Банка ДСК, изнесе интерактивен урок пред учениците на тематика: “Финансова просветеност “, запознавайки ги с съществени аспекти, които всеки подрастващ младеж би трябвало да знае – от историята на парите до естеството и функционалността на актуалните разплащателни механизми.

За най-любознателните беше проведена и специфична викторина с въпроси, а най-после всеки възпитаник получи специфични дарове, които да употребява и пази за спомен от събитието.



Банка Пиреос България

за втора поредна година поддържа Европейска седмица на парите. Финансовата институция провежда “Ден на отворените врати” в централния си офис за учениците от V клас на 20 ОУ “Тодор Минков “. Над 300 чиновници на Банка Пиреос отвориха вратите на работното си ежедневие, с цел да дадат опция на децата да вземат участие в разнообразни презентации и да схванат повече за историята и произхода на парите и банките, за функционалностите и отговорностите на хората, които работят там и да зададат своите въпроси към тях. Разговорите и полемиките продължиха на особено проведен обяд за малчуганите.



Обединена българска банка

се включи в самодейността Европейска седмица на парите с лекция пред възпитаници от 11 клас на Националната Търговско-банкова гимназия на тематика “Банкови платежни карти и сигурност на плащанията”. Учениците се срещнаха с историята на пораждане на картите и безконтактните разплащания.

“Високите технологии са бъдещето на разплащателния бизнес. Доказано е, че най-бързият метод за постигане до огромен брой консуматори са мобилните приложения (близо 50 милиона в границите на 13 дни). Тенденция през последните години е потреблението на аксесоари за разплащания (като гривни, ключодържатели, часовници). Отпадането на кеша и замяната му с така наречен виртуални портфейли (wallets) на мобилните телефони са идващите стъпки, които възнамеряват банките в по-напреднали страни като Дания, да вземем за пример. Тези трендове, въпреки и постепенно, навлизат и в България и ще стават все по-популярни в бъдеще.”, разяснява Свилен Захариев, началник “Картов център” на ОББ по време на срещата.

По време на Европейската седмица на парите студенти от компетентност Европеистика в СУ посетиха централата на ОББ. Те бяха приветствани от Франк Янсен, изпълнителен шеф МСП и Корпоративен сегмент на ОББ, който показа с тях упованията си за главните макроикономически трендове за идващите няколко години. Д-р Кирил Величков, шеф “Европейски планове и финансови институции” описа за ролята на банките при усвояването на средствата от европейските фондове, както и за преимуществата на различните източници на финансиране на бизнеса, каквито са финансовите принадлежности като JESSICA, JEREMIE, INNOVFIN, МСП Инициатива и други



За втора поредна година мениджъри от

Пощенска банка

взеха присъединяване в Европейската седмица на парите. В нейните рамки специалисти от екипа на Пощенска банка организираха открити уроци и образования за възпитаници от разнообразни градове в страната. Те описаха на децата за задачите на самодейността, за активността и главните артикули на банките, произхода на парите, методите за икономисване, вложения и ръководство на персоналния бюджет.

Участието на мениджърите от банката включваше следните градове и образователни заведения:

София

На 15 март госпожа Мая Ангелова, шеф отдел “Оперативна успеваемост и иновации” в ръководство “Индивидуално банкиране и различни канали”, направи презентация пред възпитаници от новаторски паралелки с профил математика – 7е и 7ж класове в 125. СУ “Боян Пенев”.

На идващия ден тя се срещна с деца от 3а клас на 52. ОУ “Цанко Церковски”.

На 16 март диалог с децата от 5д клас на 73. СУ “Владислав Граматик” организира господин Васил Сланчев, шеф отдел “Частно банкиране и взаимни фондове”.

Русе

На 16 март господин Стефан Костов, секторен управител на банката за Северна България, организира лекция пред студенти в Русенския университет “Ангел Кънчев” на тематика “Произход на парите, пораждане на банките и банковото дело и видове банки”. Лекцията беше посетена от студенти от специалности финанси, стопанска система, маркетинг и обществена администрация.

Г-н Йонко Динев, шеф на клон Русе, изнесе открит урок пред възпитаници от 10 клас на Математическа гимназия “Баба Тонка” на тематика “Пари, банки и банково дело “.

Шумен

На 16 март господин Атанас Деневски, шеф на клон Шумен, показа познания с децата от 2 клас на 3. ОУ “Димитър Благоев”, гр. Шумен.

Община Руен, с. Руен

Г-н Ивелин Йорданов, шеф на клона на банката в гр. Айтос, се срещна с възпитаници от СУ “Елин Пелин” в с. Руен. Презентацията му беше пред деца от профилирана паралелка по предприемачество.



И тази година Европейската седмица на парите 2018 с

Fibank

мина доста сполучливо. Банката се радва на доста посетени деца в разнообразни региони от страната, които разнообразиха дните си с нови интензивности и получиха нови познания за света на финансите. Децата бяха будни и участваха интензивно, задавайки доста въпроси.

Във всички райони имаше презентация на кино лентата „ Децата и парите “, последвана от открита сесия въпроси и отговори с банкови експерти от района. Класовете, изразили предпочитание, получиха опция да посетят банковите офиси и да видят от първа ръка по какъв начин се случват финансови интервенции. Банковите експерти на Fibank предадоха своя опит и разсъниха любознанието за финансовия свят у над 650 български деца в Стара Загора, Варна, Пловдив, Ловеч и Гоце Делчев.



За втора поредна година

Райфайзенбанк

се включи в Европейската седмица на парите. Екип от специалисти на Райфайзенбанк организира „ Часът на банката “ и срещна възпитаници от 8-мите класове на ПМГ „ Гео Милев “ в Стара Загора с съществени финансови понятия и забавни тематики за банките и парите. Като част от политиката си за корпоративна обществена отговорност, през актуалната година банката е възнамерявала още редица интензивности в градовете София, Варна, Бургас и Пловдив, чиято цел е повишение на финансовата просветеност на учениците в сферите на персоналните финанси и спестяването.

Ситибанк България

поддържа самодейността на АББ за повишение на информираността по въпросите на финансовото обучение и финансовата просветеност, като в границите на Световната седмица на парите и Европейската седмица на парите организира открит урок с възпитаници от 3ти клас от 23. СУ “Фредерик Жолио Кюри”. Бизнес доброволци от Citi показаха тематики, свързани с възникването на парите и с специалностите на хората от банковата сфера.

Извън съответната самодейност, в интервала март – юни, чиновници на Ситибанк влизат в ролята на ментори и бизнес консултанти и работят с възпитаници и студенти в границите на стратегиите за финансово обучение и поощряване на предприемачеството на Джуниър Ачийвмънт България.

Най-новият районен план на сътрудниците, стартирал през ноември 2017г., е основаването на български HUB (Център) за развиване на предприемачески компетентности и обучение, част от European Entrepreneurship Education Hub (EEHub). Целта на HUB-a е създаването и използването на национални политики, в подтекста на рекомендациите на Европейския съюз, в това число и създаването на дълготрайна национална тактика за развиване на предприемаческите компетентности и обучение, като основен фактор за сполучливото икономическо развиване на страната и просперитета на българското общество. Механизмът е публично-частно партньорство сред всички заинтригувани страни в сферата – министерства, общини, държавни организации, неправителствени организации, учебни заведения, университети и бизнеса.



Представители на

TBI Bank

изнесоха открит урок в 20-то Основно учебно заведение “Тодор Минков” в София, като част от Европейската седмица на парите.

Гергана Димитрова, началник отдел “Финансови институции” и Георги Бучевинов, началник отдел “Депозити”, срещнаха учениците от втори клас с съществени финансови термини като заем, депозит, рента и активността на една банка. Те описаха на децата от кое място идват парите в банкомата, за какво хората пестят и какви са главните правила за приложимост на банковите карти. Представителите на TBI Bank бяха впечатлени от високото равнище на финансова просветеност на учениците и многото въпроси, които зададоха.



Националната стратегия “Финанси за нефинансисти” на

УниКредит Булбанк

втора поредна година поддържа Европейската седмица на парите, 12 -16 март 2018 година Банкери от София, Пловдив, Варна, Видин и Русе се включиха в срещи и полемики с възпитаници. Те разясниха с учениците тематиката за персоналните финанси на един наличен и забавен език.

Ученици в 11 клас от 170 СУ „ В. Левски “ посетиха два от Филиалите на бъдещето – Западен парк и Златен рог. Директорите на филиалите, госпожа Емилия Иванова и госпожа Радост Христова демонстрираха образно на учениците по какъв начин протича работния ден на един банков експерт. Бетина Дамянова, една от ученичките, която беше на еднодневно образование в Златен рог, евентуално ще стартира стаж в банката през лятото.

Иванина Вълчева, експерт оперативно обмисляне, Регион “Банкиране на дребно” Варна изнесе презентация пред възпитаници във Варненска комерсиална гимназия и в Пета езикова гимназия в града на тематика финансова просветеност.

Камелия Кайзерова, шеф на филиал, София Паметник Левски направи лекция на тематика: “Какво ни дават банките” пред възпитаници в горни класове в Софийска математическа гимназия (16 март) и 133 СУ “А.С. Пушкин” (13 март) в столицата.

Николай Тафров, шеф на филиал Пловдив 6-ти септември, Петър Петров, шеф на филиал в Пловдив и Желязко Меранзов, търговски управител направиха лекция пред възпитаници на тематика: “Дигитализация в банковия бизнес, икономисване и инвестиции” в Национална комерсиална гимназия.

На 12 март Силвия Иванова, съветник самостоятелни клиенти, Видин и Десислава Станкова, търговски управител, Видин изнесоха лекция на тематика “Въпросите за парите са важни” пред възпитаници от ПГ по туризъм „ Михалаки Георгиев “ в града. На 14 март 2018 година възпитаници от същото учебно заведение посетиха банковия филиал като главната тематика беше банковите преводите, реализирани по електронен път.

На 14 март Марияна Пенева, съветник клиенти и Пламена Георгиева, съветник самостоятелни клиенти във филиал на УниКредит Булбанк в Русе се срещнаха с възпитаници от 10. клас на учебно заведение МГ “Баба Тонка” Русе. Темата, която дискутираха беше за персоналните финанси. На 16.03 Милена Пенева имаше лекция и пред възпитаници в 6. и 7. клас на ОУ “Любен Каравелов” – Русе.

Виктор Бачев, шеф на филиал, София Цар Борис ІІІ направи лекция пред възпитаници в от клуба по „ Предприемачество и бизнес “ към Втора британска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в обучителния център на УниКредит Булбанк на “Света Неделя” 7.

Националната стратегия “Финанси за нефинансисти” цели да обезпечи необятен достъп до познания за ръководството на персоналните финанси. Множество изследвания демонстрират, че повишението на тези умения способства директно за финансовата непоклатимост и благосъстоянието на хората. Затова стратегически приоритет на УниКредит Булбанк е да предизвиква повишението на финансовата просвета и уменията за рационално ръководство на пари. През март 2017 година “Финанси за нефинансисти” беше наградена от служебния министър на образованието проф. Николай Денков в категорията “Инвеститор в знанието” на Годишните награди за виновен бизнес на Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ).



Централна кооперативна банка

посрещна четвъртокласници за образователна разходка из света на банкерите. Четвъртокласници от столичното 119 Средно учебно заведение “Академик Михаил Арнаудов” бяха поканени на образователна разходка из света на банкерите. Централното ръководство на Централна кооперативна банка (ЦКБ) отвори вратите си за малчуганите, които имаха опция да задоволят интереса си към банковата система и да зададат всичките си въпроси към личния състав на банката.

Банкерите разведоха учениците из банковия салон на ЦКБ, където децата научиха за опциите за отваряне на детска сметка, по какъв начин да поръчат дебитна карта за подарък на собствен другар и какъв брой е значимо ПИН кодът на картата да се пази на несъмнено място, тъй като “иначе някой може да открадне паричките “, добави една от четвъртокласничките. С огромно предпочитание децата разглеждаха другите типове карти и непрекъснато повтаряха по какъв начин когато навършат 11 години, ще отворят своя детска сметка. Учениците имаха опция да разиграят примерна сценка, в която на мястото на банкера заставаше по едно дете, което посрещаше клиентите, в чиято роля бяха негови съученици, и разясняваше по какъв метод могат да отворят своя детска сметка. Когато едно от момиченцата беше запитано каква желае да стане, когато порасне, тя отговори: “Когато пристигнах тук през днешния ден към този момент взех решение, че желая да стана банкерка, тъй като доста ми харесва по какъв начин работят те.”

Обиколката на децата продължи в стаята при брояча на пари, където на децата беше извънредно забавно да научат по какъв начин се броят огромните “пачки” с пари, като им беше обяснено по-какъв метод се ревизира дали банкнотите са същински и какво се случва в случай че някой вкара подправени пари в банката. Там четвъртокласниците съумяха да покажат финансовите си знания и се поинтересуваха от валутните курсове.

“В днешно време и поради големия напор от информация за децата е мъчно да разграничават вярно от неверно, същинско от подправено, избираме да каним децата тук в банката, където могат да видят с очите си по какъв начин работят част от банковите принадлежности, както и системите за проучване и запазване на пари”, изясни шефът на дирекция “Връзки с инвеститори” Антон Филипов, който водеше обиколката на малчуганите.

По време на обиколката четвъртокласниците имаха опция да прегледат банкоматите от вътрешната страна. Най-интересният миг от обиколката на ЦКБ за учениците беше публичния трезор на банката, който множеството малчугани дефинираха като “затвор “, поради дебелите порти и решетките. Децата бяха позволени до вътрешността на трезора, като за тях особено бе отворена и празна клетка, с кутия за предпазване на скъпи движимости и бумаги. Посещението на четвъртокласниците приключи с презентация, по време на която те научиха за някои от капиталовите услуги, които предлага ЦКБ, като отварянето на детски, договорни и пенсионни фондове.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР