Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани

...
Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани
Коментари Харесай

Европейската прокуратура може да преразглежда стари дела, обяви Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура ще може да преразглежда към този момент завършили каузи, свързани със злупотреба със средства от фондове. Това съобщи пред БНР европейският основен прокурор Лаура Кьовеши. От думите ѝ стана ясно, че тази процедура ще е мудна и несигурна, само че възобновяването на дело няма да е невероятно.

" Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип, всеки прокурорски офис може още веднъж да отвори дело, което е било затворено от различен. След като обаче едно следствие е завършило, в случай че има нови обстоятелства и обстановка, нормално прокуратурата може да го възобнови. Така е с европейската прокуратура - даже и да е завършила някакво следствие, тя може да го възобнови ", съобщи Кьовеши.

Тя не даде повече детайлности и изясни, че е мъчно процедурата да се опише по-детайлно, тъй като европейската прокуратура работи с 22 разнообразни страни, което значи 22 прокуратури и още толкоз локални съдилища.

" Например в страната, която познавам най-добре - Румъния, в случай че прокурорът затвори обещано дело, този, който е заинтригуван от този случай, може да изпрати недоволство до съда. Съдът би трябвало да реши дали делото да бъде обновено и в случай че реши, че не може, решението е дефинитивно. След това всичко зависи от случая, новите обстоятелства, дали са се появили още забъркани или нови закононарушения, свързани с него, тъй че е доста мъчно да се разяснява. Важно е да се каже, че нашата активност ще се базира върху регулации и във всяка страна-членка европейският делегиран прокурор би трябвало да взема поради националното законодателство. Така че ще забележим къде ще бъде допустимо да се отворят още веднъж каузи и къде не въз основата на вътрешното законодателство ", изясни Кьовеши.

Всеки жител, компания или институция ще може да изпраща сигнали до европейската прокуратура, изясни Кьовеши. Начините да стигнат сигналите до нея са два. Единията е посредством националните полиция и прокуратура, в случай че решат, че казусът е от компетентността на европейската. Другият е с пряк сигнал до европейската прокуратура в Люксембург или до локалния ѝ представител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР