Европейската нощ на музеите ще се проведе днес в Бургас. Тази

...
Европейската нощ на музеите ще се проведе днес в Бургас. Тази
Коментари Харесай

Интересни изложби в Нощта на музеите в Бургас





" Европейската нощ на музеите " ще се организира през днешния ден в Бургас. Тази година събитието ще даде начало на лятната стратегия на Регионалния исторически музей.

" В трезора на зала " Археология " ще бъде открита изложбата " Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие ". Това е взаимна галерия на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.  Изключително елитна галерия, с най-хубавите екземпляри на сграфито керамика от 13 и 14 век, измежду които намират място и международни монументи като барса от Русокастро. Това е съд, какъвто в света няма сходен открит, както и воинът-пантера от Созопол – различен международен монумент, който има аналог единствено в Гърция ", сподели в задатък шефът на РИМ - Бургас Милен Николов.

В Природонаучния музей ще бъде показана експозиция, която показва сбирка от приморски пясъци от целия свят, събирани от музея повече от 8 години.

В Етнографския музей посетителите ще имат опция да прегледат изложбата " Нестинарството – българската магия с огнена жарава “. Тя показва елементи от нестинарския празник в село Българи и неговата кулминационна точка на 3 юни – танца върху огнена жарава.

В Историческия музей пък ще гостува от Самоков изложбата " Манастирската просвета на Балканите ".

В Нощта на музеите входът за непрекъснатите и за гостуващите изложения в експозициите на РИМ – Бургас ще бъде свободен.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР