Европейската комисия започна нови действия в подкрепа на секторите на

...
Европейската комисия започна нови действия в подкрепа на секторите на
Коментари Харесай

„Творческа Европа“: Над 2 млрд. евро дава ЕК за култура

Европейската комисия стартира нови дейности в поддръжка на секторите на културата и творчеството в Европа и отвън нея след приемането на работната стратегия за първата година от програмата „ Творческа Европа “ за интервала 2021—2027 година, оповестяват от Европейска комисия.
През 2021 година „ Творческа Европа “ ще отпусне невиждан бюджет от към 300 милиона евро, с цел да помогне на експертите и създателите от всички браншове на културата да си сътрудничат в разнообразни дисциплини и оттатък граници, с цел да намерят повече благоприятни условия и да доближат до нова аудитория. С днешното приемане на новата стратегия се поставят основите за първите предложения за показване на оферти. Тези предложения работещи в съответните браншове на културата и творчеството. Общият бюджет на програмата от 2,4 милиарда евро за седем години се е нараснал с 63 % спрямо предходния. „ Творческа Европа “ също по този начин има за цел да увеличи конкурентоспособността на секторите на културата, като в същото време поддържа напъните им за реализиране на по-екологосъобразна, по-цифровизирана и по-приобщаваща стопанска система. Специално внимание се отделя на укрепването на устойчивостта и възобновяване на секторите на културата и творчеството в подтекста на пандемията от COVID-19.
 Европейска комисия ускорява битката с дезинформацията Европейска комисия ускорява битката с дезинформацията
Европейската комисия показа през днешния ден тактика за усилване на битката с разпространяването на дезинформация в Европейския съюз. „...
Комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел съобщи: " Над 8 милиона души в Европейски Съюз работят в културната сфера. Културата не познава граници и националности. Изкуството съставлява прозорец към света и способства за построяването на мостове сред всички нас. В миг, когато музеи, кина, обекти на културното завещание, театри стартират да отварят порти още веднъж, бих искалa още един път да потвърдя поддръжката на Комисията за секторите на културата и творчеството. С повишен бюджет „ Творческа Европа “ се стреми да даде подтик на възобновяване на секторите, като в същото време предизвиква голямото разнообразие и креативност, които ни оферират ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР