Европейската комисия започна диалог относно закрилата на журналистите в ЕС

...
Европейската комисия започна диалог относно закрилата на журналистите в ЕС
Коментари Харесай

Европейската комисия започва дискусия относно безопасността на журналистите |

Европейската комисия стартира разговор по отношение на закрилата на публицистите в Европейски Съюз с огромна група от заинтригувани страни. Сред тях са публицисти и журналистически организации, медийни компании, представители на медийни препоръки, на Европейския парламент, на страните членки и техните регулаторни органи, както и интернационалните сътрудници. Това заяви представителството на Европейската комисия в България, представено от Българска телеграфна агенция.

" Убийствата на проверяващите публицисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк трябваше да бъдат сигнален сигнал за Европейския съюз. Заплахите и нападенията против публицисти обаче се усилват, това е опасност и посягане против демокрацията като цяло. За първи път Комисията работи по самодейност, отдадена на сигурността на публицистите, която следва да докара до осезаемо възстановяване на обстановката ", разяснява Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на полезностите и прозрачността.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, прибавя:

" Свободата на медиите не може да се приема за даденост, би трябвало интензивно да я пазиме, изключително в ерата на цифровите технологии и покачвания риск от офанзиви онлайн. Трябва публицистите да могат да извършват основната си роля в нашите демокрации, като подсигуряваме изискванията те да работят безвредно. Днес започваме спор за това по какъв начин да се усили тяхната отбрана, да се улесни съдействието им и да им се помогне да развият нужните цифрови умения. "

Диалогът ще продължи до 25 март, като част от Европейски конгрес на осведомителните медии. Това е значим стадий от правенето на рекомендацията на Комисията към страните членки, която има за цел да обезпечи закрилата на публицистите (в и отвън интернет) и да се бори против набези учредени на половата еднаквост и над малцинствата в Европейски Съюз. Препоръката ще бъде показана по-късно през годината. Форумът и рекомендацията са част от редица начинания, които имат за цел да се оправят със заканите за свободата на словото и плурализма на медиите в Европейски Съюз, както бе оповестено в Плана за деяние за европейската народна власт и изключително за публицистите, посредством самодейност, която цели да ограничи непозволеното потребление на правосъдно гонене за заплашване или цензура. Този проект върви ръка за ръка с Плана за деяние в поддръжка на възобновяване и преобразуването на медийния и аудио-визуалния бранш.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР