Европейската комисия забрани на персонала да използва китайското приложение за

...
Европейската комисия забрани на персонала да използва китайското приложение за
Коментари Харесай

На персонала на ЕК бе забранено да използва TikTok

Европейската комисия забрани на личния състав да употребява китайското приложение за обществени медии TikTok заради опасения за сигурността, нов стадий от възходящото напрежение сред Пекин и Запада, написа " Политико ".

Западните държавни управления са все по-разтревожени от доказателствата, че китайските софтуерни компании подкрепят Комунистическата партия и нейните разследващи служби в събирането на големи количества данни по целия свят - с особен акцент върху значими политически и отбранителни цели.

Високопоставен чиновник сподели пред " Политико ", че на целия личен състав е подредено в четвъртък сутринта да отстрани TikTok от формалните си устройства и че би трябвало да отстранен приложението и от персоналните си устройства, в случай че там имат конфигурирани приложения, свързани с работата.

Като опция членовете на личния състав могат да изтрият приложения, свързани с работата, от персоналните си телефони, в случай че упорстват да запазят TikTok.

" За да отбрани данните на Комисията и да усили нейната киберсигурност, Корпоративният управителен борд на Европейска комисия реши да спре приложението TikTok на корпоративни устройства и персонални устройства, включени в услугата за мобилни устройства на Комисията ", се споделя в имейла, изпратен до чиновниците в четвъртък сутринта.

Длъжностните лица са длъжни да деинсталират приложението за шерване на видео " при първа опция " и преди 15 март. " Считано от 15 март устройствата с конфигурирано приложение ще се смятат за несъвместими с корпоративната среда ", гласи имейлът.

Комисията има политика " донесете лично устройство ", която висши чиновници разказват като " ужасна " от позиция на сигурността.

Другите институции на Европейския съюз, в това число Съвета и Парламента, вероятно ще последват възможна възбрана на китайското приложение, макар че може да отнеме доста повече време, преди Парламентът да може да приложи сходна политика.

Забраната евентуално ще бъде оповестена обществено на постоянния пладнешки брифинг на Комисията.

" Измамно почтено "

Съединени американски щати - където TikTok е изправен пред нескончаем напън - предприеха през декември възбрана на приложението за всички устройства на федералното правителство поради опасения за евентуално шпиониране от страна на Китай, където е основана компанията майка на TikTok ByteDance. Няколко страни през последната седмица също вкараха свои лични ограничавания. Изпълнителният шеф на TikTok Шу Чу също би трябвало да даде показания за първи път пред Конгреса на Съединени американски щати на 23 март по отношение на евентуални опасности за националната сигурност на Съединени американски щати.

В целия Европейски Съюз държавният надзор върху TikTok, който се употребява постоянно от към 125 милиона европейци, се усили през последните месеци. Служители на Комисията предизвестиха основния изпълнителен шеф на TikTok Шу Чу при първото му посещаване в Брюксел да съблюдава европейските закони. И въпреки всичко, с изключение на обществените управляващи в Нидерландия, на които беше казано да преустановят потреблението на приложението, множеството страни от Европейски Съюз и Брюксел до момента най-често избягваха да не разрешават потреблението на TikTok.

Четирите нидерландски партии от ръководещата коалиция желаят да стигнат по-далеч, като желаят възбрана на TikTok на държавни телефони. Под напън от депутатите, нидерландското държавно управление подреди на своите разследващи служби да преценяват дали потреблението на TikTok на държавни телефони съставлява риск. Това е първото държавно управление в Европа, което обмисля сходна възбрана.

Миналия август английският парламент закри акаунта си в TikTok, откакто депутати, глобени от Китай, показаха опасения по отношение на сигурността на данните. Френският президент Еманюел Макрон през декември атакува компанията, като я назова " лъжливо почтена " и причина за " същинска взаимозависимост " измежду потребителите, както и източник на съветска дезинформация.

TikTok също е разследван от Европейския орган за отбрана на данните в Ирландия за евентуално нелегално прекачване на данни на европейски жители към Китай според Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз (GDPR).

TikTok призна при започване на ноември, че някои от чиновниците му, основани в Китай, имат достъп до данни на европейски консуматори на TikTok. В опит да смекчи страховете, компанията разгласи предходната седмица, че обмисля запазването на информацията на европейските консуматори в три центъра за данни в Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР