Европейската комисия в България заедно с четири министерства - на

...
Европейската комисия в България заедно с четири министерства - на
Коментари Харесай

Четири министерства и ЕК в България заедно срещу дезинформацията

Европейската комисия в България дружно с четири министерства - на опазването на здравето, защитата, електронното ръководство и на външните работи, дружно с неправителствени организации, сложи началото на „ Българска коалиция против дезинформацията “.

При представянето на новата самодейност Цветан Кюланов – началник на представителството на Европейската комисия в България, разяснява, че са избрали датата 1 април - деня на лъжата и шегата, напълно преднамерено – а точно с вярата, че през 2022 година 1-ви април ще стане денят на истината.

Кюланов цитира европейския основен прокурор – Лаура Кьовеши, която споделя, че корупцията не е единствено в една, а във всички европейски дръжави, и продължи мисълта й, че аналогично и дезинформацията не е единствено в една, а във всички страни.

В същото време той регистрира, че колкото по-малко опозиция се оказва на разпространяването на лъжлива информация, толкоз по-голям интерес и предпочитание да го вършат ще имат „ производителите “ на лъжливи вести.

Никола Миладинов от представителството на Европейска комисия в България даде по-конкретна информация с какво ще се занимава обединението - всички нейни членове (в момента над 60 – включително FactCheck.bg, рубриката на БНР за инспекция на обстоятелствата, Асоциацията на европейските журналисти) ще са присъединени към специфична цифрова платформа за криптиран продан на наличие.

Основната цел е те взаимно да се осведомят какво наблюдават и засичат в общественото пространство. Към платформата ще са свързани и представителите на оповестените четири министерства – на опазването на здравето, защитата, електронното ръководство и външните работи, както и представители на СЗО, Уницеф и на Генерална дирекция „ Комуникация в Европейски Съюз “, които с помощта на експертизата, която имат, и оперативните контакти, които имат, ще преценят коя информация е подправена и коя не.

Основните тематики, по които ще се прави инспекция на обстоятелствата, ще са имунизацията против COVID-19 и войната в Украйна.

Всички участници, свързани с платформата, ще работят на непринуден принцип. За БАНКЕРЪ Никола Миладинов посочи, че точно поради доброволния темперамент на работата не може да се уточни съответен период, в който представителите на съответната институция ще разгласят дали дадена информация е подправена или не.  

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов даде формулировка за дезинформация: " Това е инструмент, който противников страни употребяват в условия на рецесия, с цел да сложат чеп в европейските общества. Възползвайки се от европейските полезности и минавайки под радара „ независимост на словото “, те се пробват да се вклинят в нашите общества ".

Божанов уточни, че значим инструмент в битката против дезинформацията ще е подетата преди време от Европейската комисия самодейност за цифровите услуги. " Този инструмент ще бъде доста значим оттук насетне, с цел да решаваме с него проблеми с дезинформацията. В новосъздалата се среда виждаме, че заложените хрумвания, които преди 6 месеца са били съответни за времето си, в този момент подлежат на усъвършенстване и поради това от Министерството на електронното ръководство ще настояваме за усъвършенстване на настоящите текстове, с цел да вземем поради новата обстановка. Необходимо е регулаторно споразумяване на това по какъв начин платформите промотират наличие " - акцентира Божанов.

Заместник-министърът на защитата Йордан Божилов призна, че е имал концепция за сходна коалиция още преди няколко години, когато е бил ръководител на „ Софийския конгрес за сигурност “. Тогава е бил подписан контракт с Асоциацията на европейските публицисти и с Българска национална телевизия, само че е отсъствала поддръжката на страната. Сега, в качеството си на зам.-министър, той подсигурява, че дружно с Министерството на електронното ръководство ще поддържат самодейността с всички вероятни средства.

„ Министерството на защитата ще сътвори конструкция, която ще се занимава с въпросите на стратегическата връзка – доста е значимо битката с дезинформацията да е съпроводена с образование, в което да обхванем университетите и учебните заведения. Ние всички в държавната администрация и в Министерството на защитата би трябвало да имаме самодеен метод, с цел да не даваме опция да се отварят осведомителни празнини, които да бъдат запълвани от дезинформация и ние занапред да би трябвало я оборваме “ – акцентира Божилов.

От своя страна Ралица Ковачева от FactCheck.bg уточни, че се надява с помощта на „ Българската коалиция против дезинформацията “ медиите, които се занимават с инспекция на обстоятелствата, да реагират доста по-бързо и по-адекватно на всичко, което се популяризира.

" Защото досега всеки самичък си ревизира, всеки самичък си оповестява и всеки самичък си популяризира информацията, което не води до нужния триумф и до нужните равнища на гласност, от които обществото се нуждае " - разяснява Ралица Ковачева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР