Европейската комисия тази седмица се очаква да представи инструмент, чрез

...
Европейската комисия тази седмица се очаква да представи инструмент, чрез
Коментари Харесай

Еврозоната се готви да активира спасителния механизъм

Европейската комисия тази седмица се чака да показа инструмент, посредством който избавителният механизъм на еврозоната (т. нар. Европейски стабилизационен механизъм, ЕСМ) да бъде задействан в битката с финансовите последствия от рецесията около Covid-19.

В момента ЕСМ разполага с необработен кредитен потенциал от 410 милиарда евро, като дребна част от средствата са действително налични, а останалата част са кредитни задължения на страните членки на еврозоната.

Целта е ЕСМ да бъде употребен в скица, която ще разреши на Европейската централна банка безкрайно да изкупува задължения на закъсали страни като Италия посредством програмата на банката, известна като Директни парични преводи. Миналата седмица ЕЦБ разгласи, че стартира да изкупува задължения на обща стойност 750 милиарда евро.

Спасителният механизъм ЕСМ най-вероятно ще се яви поръчител на Италия, с цел да получава неограничени парични потоци от ЕЦБ. В противоположен случай самият избавителен фонд ще се окаже прекомерно дребен по размер, ако цялата еврозона има потребност от помощ при предстоящата криза поради Covid-19.

Според Ройтерс какъвто и механизъм да измислят финансовите министри от еврозоната, той ще бъде изработен по този начин, че да може да се употребява от всяка страна членка, в това число от извънредно закъсали страни като Италия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР