Европейската комисия ще разкрие в сряда план на стойност 210

...
Европейската комисия ще разкрие в сряда план на стойност 210
Коментари Харесай

ЕК трябва да представи в сряда план за отказ от руските изкопаеми горива



Европейската комисия ще разкрие в сряда проект на стойност 210 милиарда евро за това по какъв начин Европейският съюз може да приключи зависимостта си от съветските изкопаеми горива до 2027 година и да употребява актуалната комплицирана обстановка, с цел да форсира прекосяването си към зелена сила, оповестява Ройтерс.

Нахлуването в Украйна на Русия, която е най-големият снабдител на газ за Европа, накара Европейски Съюз да премисли енергийните си политики на фона на изострените опасения от шокове в съветските енергийни доставки. Русия доставя 40% от естествения газа в единния блок и 27% от вносния нефт, като все още страните членки на Европейски Съюз се затрудняват да договорят наказания за налагане на ембарго във съветския нефт.

За да се откажат членовете на Европейски Съюз от тези съветски горива, Брюксел ще предложи проект в три посоки: прекосяване към импорт на повече неруски газ, по-бързо внедряване на възобновима сила и повече старания за икономисване на сила, съгласно проектодокументите, забелязани от Ройтерс.

Проектомерките, които биха могли да се трансформират, преди да бъдат оповестени, включват композиция от законови промени в Европейски Съюз, необвързващи схеми и рекомендации, които националните държавни управления могат да подхващат.

Взети дружно, Брюксел чака всички предложение ограничения да изискват 210 милиарда евро спомагателни вложения, които Европейски Съюз възнамерява да поддържа, като освободи повече средства за енергийния преход от своя фонд за възобновяване от Covid-19, и който проект в последна сметка ще понижи с милиарди евро средствата, които Европа харчи импорт на изкопаеми горива всяка година.

Плановете на Европейска комисия обрисуват кратковременен блян към доставки на неруски газ, наблягайки капацитета за увеличение на вноса на полутечен природен газ от други страни, в това число от Египет, Израел и Нигерия, плюс инфраструктура, нужна за отдалечаване от съветския енергиен пазар.

Очаква се търсенето на газ в Европа да спадне с към една трета до 2030 година в сходство с задачите на блока за битка с изменението на климата, а предложенията се чака да очертаят задачите за произвеждане на 10 милиона тона възобновим водород до 2030 година и импорт на още 10 милиона тона - който водород може да бъде употребен за подмяна на природния газ в индустрията.

Комисията също обмисля да предложи по-високи цели за разширение на възобновимата сила и енергийната успеваемост - с 45% дял на възобновимата сила до 2030 година, заменяйки настоящето предложение на Европейска комисия за 40%. Обсъжда се и понижаване на потреблението на сила в Европейски Съюз с 13% до 2030 година по отношение на предстоящото ползване, което да размени актуалното предложение на Комисията за понижение с 9%.

Други елементи от пакета включват усъвършенстван закон, предлагащ едногодишни опростени разрешителни за някои вятърни и слънчеви енергийни планове, с цел да се понижат дългогодишните периоди за издаване на разрешителни, които задържат реализирането на такива планове.

Ще бъдат предложение и нови схеми за бързо пускане на широкомащабно внедряване на слънчева сила, посредством които също да се опита понижение на електрическата енергия и отоплението, захранвани с газ в домовете, офиси и предприятия, като ще се изисква от страните членки на Европейски Съюз да конфигурират слънчева сила във всички нови публични здания от 2025 година, демонстрира различен план на Европейска комисия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР