Европейската комисия ще отвори свое представителство за Арктика като част

...
Европейската комисия ще отвори свое представителство за Арктика като част
Коментари Харесай

ЕС отваря посолство в Арктика

Европейската комисия ще отвори свое посланичество за Арктика като част от напъните да усили видимостта на наличието си в района. Дипломатическата задача ще бъде основана в столицата на остров Гренландия - Нуук, стана ясно в сряда при оповестяването на новата европейска арктическа политика.

Европейският съюз към този момент има специфичен делегат по арктическите въпроси от 2017 година, който е чиновник на европейската дипломатическа работа. Сегашният " арктически дипломат " на Европейски Съюз Майкъл Ман е назначен през април 2020 година

Според Еврокомисията по-тясното ангажиране на Европейски Съюз с Арктика, ще разреши на Съюза като " геополитическа мощ и главен стопански състезател " да остоява по-добре своите стратегически и ежедневни ползи както в европейската Арктика, по този начин и в по-широкия арктически район ".

Арктическият район е от основно стратегическо значение за Европейски Съюз поради измененията на климата, суровините, намиращи се зад Полярния кръг, както и геостратегическото значение на Арктика, се споделя в решение на Еврокомисията, признато в сряда.

Брюксел ще се опита да убеди страните сътрудници (осем страни имат територии в Арктика) да се съгласят да прекратят изследванията на петрол и газ в Арктика. " Европейски Съюз ще работи с сътрудници за многостранно правно обвързване да не позволява по-нататъшно създаване на въглеводородните ресурси в Арктика или прилежащи райони, нито да купува такива въглеводороди, в случай че те ще бъдат създадени ", се споделя в известието, очертаващо правилата на обновената европейска арктическа политика. " Европейски Съюз ще упорства петролът, въглищата и газът да останат в земята ".

Преди конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP26) в края на месеца и в поддръжка на световните дейности в региона на климата, Комисията приканва петролът, въглищата и газът, открити в Арктика да не се изнасят, а да се употребяват от локалните хора.

" Арктика се трансформира бързо заради въздействието на световното стопляне, засилената конкуренция за естествени запаси и геополитическите съперничества. Това развиване демонстрира, че Европа би трябвало да дефинира необятно своите геополитически ползи, с цел да насърчи стабилността, сигурността и мирното съдействие в Арктика ", съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Изменението на климата е най-голямата опасност, пред която е изправена Арктика. Чрез новата си арктическа политика Еврокомисията декларира упоритост Европейски Съюз да поеме водачество и за избавяне на полярната област. Европейски Съюз счита да я осъществя посредством климатичните си задължения за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година, които ще реализира посредством зелената договорка. Арктическият район се затопля три пъти по-бързо от останалата част на планетата и топенето на ледовете и размразяването на почвата се счита, че усилват скоростта на климатичните промени на Земята.

Освен по екологични тематики европейската арктическа политика ще се занимава и с полагане на дипломатически старания " да резервира Арктика безвредна и постоянна, като повдигне въпросите за Арктика във външните й контакти, усилване на районното съдействие и наблюдаване и предугаждане на зараждащи провокации пред сигурността ".

Арктика заема над 30 млн. кв. км., като огромна част е покрита с океан. Осем страни (Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ) имат територии в Арктическия район. Смята се, че с отдръпването на ледовете разнообразни стопански действия ще се развият през идващите десетилетия, като добива на газ и нефт, риболова, корабоплаването и туризма.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР