Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро за подпомагане на

...
Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро за подпомагане на
Коментари Харесай

ЕК отпуска 1 милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението

Европейската комисия ще отпусне 1 милиарда евро за подкрепяне на възобновяване на Турция след пагубните трусове в страната на 6 февруар и, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при започване на интернационална конференция за набиране на средства за поддръжка на страната.

Фон дер Лайен добави, че при земетресението са починали близо 50 000 души в Турция и прилежащата Сирия и че това е най-голямото естествено злополучие в района от години.

" Милиони хора в този момент са бездомни и живеят в палатки ", добави тя при започване на конференцията, представена от Българска телеграфна агенция.

" Трябва да се активизираме за възобновяване. Домове, учебни заведения и лечебни заведения би трябвало да бъдат възобновени, като се съблюдават най-високите стандарти за сеизмична сигурност. Водоснабдяването, канализацията и друга значима инфраструктура би трябвало да бъдат ремонтирани. Обществените услуги и предприятията се нуждаят от капитал, с цел да стартират още веднъж работа, тъй че хората да могат да изкарват прехраната си ", уточни Фон дер Лайен.

Тя съобщи още, че Еврокомисията ще похарчи още 108 млн. евро за филантропична помощ и ранно възобновяване в Сирия, с чийто президент Башар Асад Европейски Съюз няма дипломатически връзки поради войната, почнала през 2011 година

Програмата на Организация на обединените нации за развиване пресметна " общата финансова тежест на бедствието, породено от земетресението " за Турция на към 103,6 милиарда $ и съобщи, че това възлиза на 9 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт на страната за 2023 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР