Европейската комисия съобщи в сряда, че е глобила американската Bank

...
Европейската комисия съобщи в сряда, че е глобила американската Bank
Коментари Харесай

Европейската комисия глоби водещи банки заради картел на облигационния пазар



Европейската комисия заяви в сряда, че е глобила американската Bank of America, френската Credit Agricole и швейцарската банка Credit Suisse Group на обща стойност 28,5 милиона евро за присъединяване в картел за търговия с облигации и нарушение на антитръстовите правила.

Немската Deutsche Bank също е взела участие в картела, само че избягна налагането на санкция, защото тя разкри пред Европейската комисия съществуването на този картел.

Глобата на Bank of America е в размер на 12,6 млн. евро, на Credit Suisse е за 11,9 млн. евро и на Credit Agricole за 3,9 млн. евро.

Търговците на четирите банки " са се споразумявали за търговски тактики, обменяли са сензитивна информация за цените и са координирали цените в продължение на пет години посредством " чат стаи " на терминала за търговия на Блумбърг (Bloomberg) ", съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Маргрете Вестагер.

Незаконните практики са включвали възпиране от наддаване или унищожаване на оферта от пазара, тъй че банките да не се конкурират между тях, или делене на покупко-продажбите сред търговците без знанието на клиента.

" Картелът нанесе щета на финансовите пазари и днешното решение изпраща ясно обръщение, че Комисията няма да толерира какъвто и да е тип скрито държание ", добави Вестагер.

Органът за наблюдаване на конкуренцията в Европейски Съюз съобщи, че картелът е работил на европейския второстепенен пазар за търговия, обвързван с деноминирани в щатски долари надсуверенни, суверенни и облигации на организации (SSA).

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР