Европейската комисия съобщи, че ще задържи всички 22 млрд. евро

...
Европейската комисия съобщи, че ще задържи всички 22 млрд. евро
Коментари Харесай

ЕС спира всички 22 млрд. от кохезионния фонд за Унгария

Европейската комисия заяви, че ще задържи всички 22 милиарда евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз за Унгария, до момента в който държавното управление на страната не извърши изискванията, свързани с независимостта на правосъдната система, университетските свободи, правата на ЛГБТК и системата за даване на леговище.

На 12 декември институциите на Европейски Съюз взеха решение да замразят 6,3 милиарда евро от средствата, до момента в който дясното и евроскептично държавно управление на Виктор Орбан не извърши още по-строг набор от 17 условия, свързани също със правосъдната система и оправянето с корупцията по високите етажи на властта.

22 милиарда евро е сумата от кохезионните фондове на Европейски Съюз, която Унгария би трябвало да получи от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз сред 2021 и 2027 година Това са прехвърляния от Европейски Съюз, предопределени за равнене на стандарта на живот сред най-богатите и най-бедните членове на 27-те държави-членки на Европейски Съюз, изплащани основно като възобновяване на средства, изразходвани за реализиране на контрактувани цели от обособените държавни управления. 22-те милиарда евро за Унгария са предопределени за стратегии, включващи обучение за деца в неравностойно състояние, рационализация на железопътния превоз, достъп до широколентов интернет и помощ за районите, наранени от затварянето на въглищни централи.

Решението за задържане на цялата сума за Унгария беше взето, като в четвъртък Комисията и Будапеща подписаха така наречен съглашение за партньорство, в което в детайли се разказва по какъв начин да бъдат изразходвани парите от бюджета на Европейски Съюз, както и 11-те оперативни стратегии в границите на политиката на доближаване.

" Европейската комисия счита, че хоризонталното изискване за даване на опция във връзка с Хартата на главните права към момента не е изпълнено. Това значи, че Европейската комисия не може да възвръща разноски. Ще продължим да работим с унгарските управляващи, с цел да преодолеем това състояние ", съобщи Елиса Ферейра, комисар на Европейски Съюз по въпросите на доближаването и промените.

Спорният маджарски закон, ориентиран против ЛГБТК+, който лимитира преподаването в учебните заведения на предмети, свързани с хомосексуалността и транссексуалността, както и " сериозните опасности за академичната независимост и правото на леговище " значат, че Унгария не съблюдава Хартата на главните права на Европейски Съюз, съобщи Комисията и добави, че паричните средства не могат да бъдат изплатени, до момента в който Унгария не възвърне спазването на условията.

Правителството на Унгария съобщи, че законът, ограничителен образованието по въпросите на пола и половата еднаквост, има за цел да отбрани децата.

Това, което Унгария ще може да получи без никакви предварителни дейности, е 1,5% от средствата под формата на авансово финансиране, както и известно количество парични средства под формата на техническа помощ за подготовката на плановете.

Унгария и Европейски Съюз от дълго време са в несъгласие във връзка с върховенството на закона, корупцията, третирането на половите малцинства, образованието и миграционните политики.

Освен кохезионните фондове, Европейски Съюз задържа и безвъзмездните средства на Унгария в размер на 5,8 милиарда евро от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз, до момента в който държавното управление не отговори на опасенията по отношение на независимостта на съдилищата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР