Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред

...
Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред
Коментари Харесай

ЕК съди България заради отровния въздух

Европейската комисия заяви, че е решила да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България, тъй като нашата страна не е осигурила изцяло осъществяване на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година.
Със правосъдното решение тогава бе открито, че България не е изпълнила отговорностите си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната непрекъснато не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били подхванати подобаващи ограничения за редуциране на времето на превишаванията, се показва в известието на комисията.
Искът може да докара до налагането на санкции за времето от първото правосъдно решение и за времето от второто решение до обезпечаването на изцяло осъществяване на условията, прецизира Европейска комисия. За да извърши решението, от българската страна се очакваше да одобри и приложи ограничения. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 година удостоверяват, че откритото от съда непрекъснато неспазване продължава, се отбелязва в известието.
Повече от три години след решението България към момента не е осигурила съблюдаване на избраните по европейските правила пределно възможни стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха. Постигнатите до момента резултати са незадоволителни, защото България към момента не е почнала фактически да ползва ограничения по места, с които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че множеството ограничения се приготвят или следва да влязат в действие през 2024 година.
В България се следят някои от най-големите превишения в Европейски Съюз на годишните и на дневните пределно възможни стойности за ПЧ10, с произлизащите от това рискове за здравето. Особено огромни са превишенията при дневните пределно възможни стойности - те са маркирани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното според разпоредбите, разяснява комисията.
Европейската комисия заяви също по този начин, че изпраща последно предизвестие на България поради непрекъснати недостатъци при използването на европейското законодателство за запазване на природата.
С разпоредбите за птиците и за местообитанията се открива мрежата "Натура 2000 ", където може да се правят стопански действия, в случай че няма неподходящо влияние върху тяхната целокупност. В България въздействието от съществуващи и утвърдени проекти в зони по "Натура 2000 " непрекъснато не е било отчитано и е позволено осъществяването на голям брой промени, пораждащи опасност за постигането на задачите за запазване на природата, разяснява комисията.
Отбелязва се, че Европейска комисия стартира наказателна процедура против нашата страна по този въпрос преди две години. Нови тъжби и инспекция на позволения, дадени в зони по "Натура 2000 " през 2019-2020 година, демонстрират, че този проблем към момента съществува и продължава издаването на позволения за планове въз основа на незадоволителни оценки или даже при неналичието на подобаващи оценки. България разполага с два месеца, с цел да в профил нарушаването, другояче комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз, се показва в известието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР